Така блокирате най-сигурния път за техния успех, твърди майка на четири момчета

В стремежа да осигурим най-доброто за своите деца с години вършим всякакви големи (и малки) неща: планираме, действаме, окуражаваме, насърчаваме и, разбира се, защитаваме малките, защото никой от нас не иска да види децата си наранени, страдащи, никой от нас не иска те да се провалят, дори в най-дребното начинание.

За съжаление, и този стремеж има нежелан страничен ефект – отгледали сме поколение, което не знае какво е провал, не е получило шанса да научи ценните уроци, които идват с неуспеха – да претърпиш поражение, а после да се изправиш и да продължиш, казва Мелиса Л. Фентън

С най-добри намерения предпазваме децата си от всякакви грешки, констатира тя. Не искаме те да бъдат нещастни, страхуваме се от това какво ще кажат хората за нас като родители, ако децата ни се провалят. Уверяваме ги, че поражението рядко е (ако изобщо е) по тяхна вина, и че всеки неуспех е срамен.

Ако престанем да тичаме до училището, когато те са забравили домашното или сандвича си вкъщи, ще направим малка крачка към стимулирането на самостоятелност и самоконтрол в нашите деца.

Но много по-важно е да им позволим да направят наистина някаква по-голяма грешка.

Намесвате ли се, когато им предстои защитата на важен проект в колежа? Не го правете! Те трябва да се подготвят и справят сами.

Много родители допускат децата им да растат с убеждението, че провалът под каквато и да е форма е неприемлив. И после се чудим защо училищата са пълни с млади възрастни, които страдат от безпокойство, депресия и пълна липса на умение да се справят с реалния живот, пълен с предизвикателства и готов да им покаже какво е истински провал.

Това, което трябва да направите, е да ги оставите да изпитат истински неуспех. Например:

Не изисквайте пълни обяснения и незабавни действия

Може да мислите, че, в крайна сметка, това е най-доброто нещо за тях, и че не бива да допуснете някой да се почувства наранен, например, когато по някаква причина те са в конфликт със свои приятели.

Когато те пропуснат краен срок за изпълнение на задание в училище

  • крайния срок за кандидатстване или крайния срок за работа, трябва ли вие да поискате удължаване от тяхно име? Не!

Когато си провалят цял семестър поради невзет изпит

Когато си провалят цял семестър поради невзет изпит, което ще се впише в CV-то им завинаги, молите ли за повторно извършване, за допълнителен кредит, или за това провинението да бъде пренебрегнато, просто, защото детето ви е добро хлапе? Не!

Да дадете възможност на вашето дете да прави грешки несъмнено е едно от най-трудните неща, които ще трябва да направите като родител. Защото просто не е естествено за нас да се отпуснем и да се позволим да се случи нещо лошо на децата ни.

Но експертите смятат, че това е абсолютно необходимо в детството. Добрите намерения за спасяване на децата ни от поражение само подкопават тяхната устойчивост и независимост.

В книгата си „Дарът на неуспеха: Как се учат най-добрите родители, за да могат децата им да успеят“ (The Gift of Failure: How the Best Parents Learn to Let Go So Their Children Can Succeed) , авторката Джесика Лейхи пише: „Учим децата си да се страхуват от провала и по този начин блокираме най-сигурния и ясен път за техния успех.“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *