случаен секс

Ти току-що си имал такъв груб, оргазъм, умопомрачителен секс, който би накарал Анастейжа Стийл да се изчерви. И сега изпращате ухажора си до вратата. Блаженство, блаженство, блаженство!

Това е най-доброто от двата свята – задоволителна игра! няма сутрешен дъх! – обещания за случаен секс. Но дали случайният секс е всичко, което трябва да бъде? Според експерти по секса и връзките, за някои хора е; докато за други това е бърз път към сърцебиене и болка. Да, ако някога сте улавяли усещането, след като сте спали редовно с някого, знаете какво имам предвид.

И не е рядкост това да се случи, казва психологът Клои Кармайкъл, д-р. „Жените освобождават окситоцин, свързващ хормон, когато правят секс (и особено когато достигат оргазъм), така че в много случаи е трудно да не се почувствате поне малко привързани“, обяснява тя. „И разбира се, колкото повече физическо време прекарвате с някого, толкова повече е вероятно да научите за него и да го опознаете на по-лично ниво.

В кой лагер ще попаднете в крайна сметка зависи от много неща, включително мотивите ви за случаен секс. Продължете да четете за лист за креватче за непринуден секс, включващ информация за плюсовете и минусите на случайния коитус, както и съвети какво да правите, ако започнете да изпитвате чувства към партньора си по време на лудост.

Какво точно е случаен секс?

Нека започнем с дефиниране на пола, без прикрепен квалификатор. Повече от просто пътуване до града с партньор, сексът може да бъде всеки значим акт на удоволствие. Нещата с ръце, играта с уста, използването на секс играчки и целувките могат да попаднат в „кофата“ за секс.

Обикновено случайният секс се отнася до всеки акт на удоволствие с един (или повече!) други хора, който е освободен от каквито и да било „контири“, очаквания за обвързване и/или изключителност.

Но това, което означава случаен секс и как се развива, може да варира“, казва Меган Флеминг, PhD, психолог и секс терапевт. За някои случайният секс се отнася конкретно до секс, който се случва с някого, когото са срещнали в бар или в приложение. За други случайният секс се чувства като точен дескриптор на техните приятели с динамика на ползите.

Как се срещате и колко често го правите е по-малко важно за определението от факта, че наистина не очаквате динамиката да се развие в нещо повече“, казва Флеминг. Разбрах!

Има очевидни ползи от случайния секс, нали…?

Сюжетните линии на rom-com като No Strings Attached може да ви накарат да повярвате, че случайният секс е лош. Но това е фалшива реклама.

Случайният секс е прекрасен начин за хората да получат своите желания от физическо докосване (ъъъ, нужди?) и сексуална корекция, според Флеминг. По-специално, случайният секс привлича онези, които не се интересуват от обвързани моногамни връзки или които все още не са срещнали някого, с когото се интересуват да влязат в обвързана връзка, обяснява тя.

В края на краищата ангажираните връзки могат да отнемат много време, казва тя: „Някои хора нямат възможност да се ангажират с връзка, но все пак искат да изпитат удоволствие.“ (И няма нищо срамно в това!)

Случайният секс също може да предизвика особена тръпка, вълнение или прилив на ендорфини, за които жадуват някои търсачи на удоволствия, казва д-р Лора Бърман, терапевт по връзките, водещ на подкаста „Езикът на любовта“ и автор на „Квантова любов“.

Тааааа, какви са недостатъците на случайния секс?

Големият, според Бърман, е, че шансовете да уловите чувства към човека, когото сте възнамерявали да задържите наоколо за някакво добро старомодно непринудено разкостяване, са високи.

Напомняне: Сексът, включително случайният такъв, кара мозъка да отделя окситоцин, което ви кара да се чувствате по-емоционално обвързани с другия човек. По принцип вие сте биологично устроени да се привързвате към всякакви сексуални партньори, така че това е не само обичайно, но и естествено.

Плюс това, през цялото това физическо време, прекарано с приятеля ви за случаен секс, вероятно ще започнете да научавате за тях и да ги опознавате на по-лично ниво. Ако харесвате това, което научавате, има шансове да започнете да изпитвате чувствата. (Повече за това как да се справите с това по-долу.)

Друг потенциален недостатък на случайния секс? Често е по-малко приятно от секса, който се случва в продължаващо партньорство, според Берман. Но, разбира се, контекстът е всичко. „Приятелите с облагодетелствани ситуации и продължаващият случаен секс позволяват на вашите партньори да опознаят тялото и желанията ви по-добре и следователно е по-вероятно да ви помогнат да постигнете оргазъм или удоволствие“, добавя Берман.

И, за да не бъдете неприятни, но има известни опасения за безопасността, ако вашето секси време е с непознат. „Вие (трябва да бъдете) много внимателни относно това кого ще доведете у дома“, казва Берман. Ако се срещате с някой нов, уверете се, че доверен приятел или член на семейството знае къде се намирате по всяко време. Също така имайте предвид безопасния секс, за да избегнете рисковете от предаване на болести. Изцяло от вас зависи как ще се справите с безчинствата си, но се доверете на инстинкта си, ако нещо не ви се струва.

Небрежният секс подходящ ли е за мен?

За да определите дали casual nookie е за вас, ще трябва да направите малко саморефлексия. Берман и Флеминг препоръчват да се запитате следното:

  1. Наистина ли искам да имам секс без обвързвания?
  2. Имам ли предвид конкретен човек за случайна сексуална среща? Какво има в този човек, което ме привлича?
  3. Защо искам да правя случаен секс?
  4. Какви са границите, които трябва да поставя, за да направя тази среща възможно най-приятна?
  5. Какво е моето ниво на увереност, когато редовно говоря за текущото състояние на ППИ и практиките за по-безопасен секс?

Ето истината: ако отговорите ви разкриват модел, при който постоянно развивате чувства към човека, с когото правите секс, случайният секс вероятно не е за вас.

Какво трябва да имам предвид, ако реша да правя случаен секс?

Излагането на очаквания относно вашата връзка (или липсата на такава) преди да се заемете с работата може да ви спести цял свят от лошо храносмилане. „Влизането със споделени очаквания за това защо правите това, както и какво е това, е от решаващо значение“, казва Флеминг.

Връзката ви, преди да започнете да се разголвате заедно, вероятно ще играе роля тук. Но честотата и продължителността на контакта е начинът, по който хората изграждат доверие и се сближават. Така че като цяло е най-добре да говорите само с цел да се срещнете за вашата среща.

Няма какво да спечелите, ако пазите чувствата си в себе си или се преструвате, че не съществуват. В повечето случаи чувствата нарастват само с времето, така че не си правите услуга, като се задълбочите с някой, който не иска това, което искате.

Вероятно е, че дори и да нямате няколко случайни сексуални партньора наведнъж, човекът, с когото спите, може би – и трябва да имате някои най-добри сексуални практики, за да сте в безопасност и двамата. Може да не звучи като секси разговор, но Рейчъл Райт, MA, LMFT, психотерапевт и секс терапевт със седалище в Ню Йорк, има няколко съвета, които да ви помогнат да се ориентирате в мътните сексуални води на случайния коитус.

По същество има две неща, които искате да предотвратите, когато правите случаен секс: ППИ и бременност“, казва тя. „Презервативите и оралните контрацептиви са 99,9 процента ефективни, когато се използват правилно, но също така трябва да сте сигурни, че човекът, с когото спите, няма други проблеми или инфекции, за които може да е необходимо да знаете, за да защитите сексуалното си здраве.

Може ли случайният секс някога да се превърне във връзка?

Въпреки че със сигурност е възможно, случайният секс често може да доведе до разочарование, ако единият партньор се съгласи с динамиката с надеждата, че сексът ще „убеди“ другия човек да бъде в отдадена връзка с него. За съжаление, обичайно е хората да мислят (да се четат: надяват се), че сексът с тях ще засили чувствата им.

„Това е много малко вероятно“, казва Берман. „Ако един човек не иска обвързване, небрежният секс с него едва ли ще промени решението му.“

Честността – както с вашия партньор(и), така и със себе си – също е от решаващо значение, казва Райт. „Най-големият проблем с превръщането на случайния секс във връзка е, когато хората кажат на някого, че искат небрежна връзка, когато знаят със сигурност, че не искат, но всъщност искат дългосрочна романтична връзка“, казва тя.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *