гъбична вагинална инфекция

Бактериална вагиноза (БВ) и кандидоза са двете често срещани форми на вагинит. В повечето случаи нито една от тях не е причина за безпокойствие. Макар че симптомите често са еднакви или подобни, причините и лечението на тези състояния са различни.

Как могат да се идентифицират

И двете инфекции могат да причинят необичайно вагинално течение. При гъбичните инфекции то е гъсто, с бяла консистенция и няма аромат, докато бактериалната вагиноза обикновено причинява рядък, воднист, бял или сив секрет със специфична миризма като на риба.

Бактериална вагиноза

Експертите смятат, че около половината от жените с БВ, нямат ясно изразени симптоми.

Ако са налице такива, те могат да включват:

 • Особена миризма на риба, която се засилва след секс или по време на менструация;
 • Воднист сив, жълт или зеленикав вагинален секрет;
 • Вагинален сърбеж;
 • Парене по време на уриниране.

Гъбична инфекция

Симптомите могат да включват:

 • Гъсто, бяло на цвят вагинално течение;
 • Зачервяване и подуване около влагалищния отвор;
 • Болка, болезненост и сърбеж на вулвата;
 • Парене по време на уриниране;
 • Парене по време на секс.

Кои са причинителите на всяка от инфекциите

Бактериална вагиноза

Промяна на вагиналното pH може да предизвика БВ, тъй като това дава възможност за прекомерното разрастване на бактериите, които естествено обитават вагината. Най-честият виновник е свръхрастежът на бактериите Gardnerella vaginalis.

Вагиналното pH може да се колебае по много причини, като:

 • Хормонални промени, като менструация, бременност и менопауза;
 • Чести вагинални промивки или употребата на интимни сапуни и дезодоранти;
 • Полов контакт с нов партньор.

Гъбична инфекция

Тези инфекции се развият, ако във влагалището има свръхрастеж на гъбички Candida.

Това може да е резултат от:

 • Висока кръвна захар;
 • Продължително приемане на антибиотици;
 • Противозачатъчни;
 • Хормонална терапия;
 • Бременност.

Лечение

Бактериална вагиноза

Антибиотици, в комбинация с ОТС медикаменти за намаляване на дискомфорта се изписват за лечение на бактериалните инфекции. Въпреки че неприятните симптоми могат да се подобрят бързо – в рамките на два или три дни – не забравяйте да завършите пълния пет- или седемдневен курс на антибиотици. Завършването на пълния курс на лечение е единственият начин да изчистите инфекцията и да намалите риска от рецидив.

През това време избягвайте полов контакт както и използването на тампони, менструални чашки и секс играчки.

Гъбична инфекция

Лечението се провежда с противогъбични препарати, най-често таблетки или вагинални глобули, като се отчита вида на гъбичките. Различните видове са чувствителни към различни медикаменти.

За някои противогъбични препарати може да е необходим приема на само една таблетка, други могат да изискват курс на лечение до 14 дни. Завършването на пълния цикъл на лечение е единственият начин да изчистите инфекцията и да намалите риска от рецидив.

При повтарящи се гъбични инфекции – повече от четири на година – Вашият лекар може да Ви предпише различен вид медикаменти.

Минимизиране на дразненето на вулвата и предпазване на естествената бактериална среда във вагината ви ще помогне да се предотврати повторната инфекция.

Превенция:

 • Носете памучно бельо, свободно прилепващо към тялото;
 • Сменете бикините след плуване и физически упражнения;
 • Избягвайте употребата на дезодоранти и парфюмирани продукти в интимната област;
 • Поддържайте редовна интимна хигиена;
 • Спазвайте балансирана диета, намалявайки храните с високо съдържание на захар.

Знаете ли как да се предпазите от кандидоза?

За да се предпази интимната област на жените от болести е необходимо да се полагат много грижи – от избора на дрехи и вида на бикините, до използването на специализирана козметика. Не винаги обаче те са достатъчни за предотвратяване на вулвовагинална кандидоза, възпаление, причиняващо промени в лигавицата на женския интимен регион и предизвикващо симптоми като вагинално течение и сърбеж.

Поради гениталната чувствителност, почти 100% от жените развиват кандидоза през живота си. Това не означава, че възпалението трябва да се разглежда като рутинно. Когато се появят симптомите е необходимо да се консултирате с лекар в търсене на бързо и добро лечение. Отлагате ли посещението си при гинеколога или се грижите добре за предотвратяване на проблема? Запознати ли сте със симптомите и знаете ли как да се предпазите?

Направете теста и се уверете, че сте наясно с грижите, необходими за предпазване от развитието на кандидоза.

1/9 Кандидозата се причинява от кой тип микроорганизъм?

A – Бактерия, предавана по полов път

В – Гъбичка, присъстваща нормално във вагиналната флора

Вулвовагинална кандидоза се предава от гъбички от рода Сandida, най-често Candida albicans. Този микроорганизъм присъства естествено във вагиналната флора. При поява на външен фактор или дразнител възниква дисбаланс и Candida расте неконтролирано, случва се да атакува лигавицата на мястото и да предизвика развитие на кандидоза.

2/9 Кои са най-характерните симптоми на кандидозата?

A – Сърбеж, вагинално течение с характерен цвят и миризма, болка при уриниране или при полов акт

В – Болка, неприятна миризма и невъзможност за задържане на урината

Възпалението на вулвовагиналния регион води до появата на белезникав вагинален секрет, който прилича на пресечено мляко. Също така е често срещано зачервяване, подуване, парене по време на уриниране и по време на полов акт.

3/9 Кое предизвиква появата на кандидоза?

A – Всяко нещо, което предизвиква дисбаланс на вагиналната флора

В – Специфични дразнители за региона като постоянна влага и силно триене

Всеки външен фактор, който въздейства на нормалното рН на вагиналната флора може да генерира картина на кандидоза. Локалната агресия като прекомерна влага или липса на вентилация (много тесни дрехи са основната причина) могат да предизвикат заболяването. Употребата на антибиотици, които също убиват защитните бактерии във вагината също води до този проблем.

4/9 Интимните сапуни помагат ли за предовратяване на кандидоза?

A – Да, те поддържат баланса на вагиналното рН

В – Не, те убиват бактериите, които защитават вагината

С – Зависи от жената

Интимните сапуни, специфични за вагиналния регион, са формулирани така, че да запазят рН на зоната. За някои жени продуктитите намаляват броя на инфекциите и дават усещане за чистота и свежест, но при други сапунът убива повече бактерии, отколкото би трябвало, оставяйки влагалището по-податливо на болести като кандидоза.

5/9 Нормално ли е да имате кандидоза няколко пъти в годината?

A – Да, ако веднъж си бил болен има по-голям шанс да я развиеш отново

В – Не, това показва здравословен проблем, вероятно на имунитета

Заболяването повече от четири пъти в годината може да покаже някакъв здравословен проблем. Необходимо е да се потърси гинеколог, ако това се случи. Най-честите причини за този рецидив са свързани с автоимунни заболявания или лекарства за понижаване на имунитета, така че изследването на общото здравословно състояние е от съществено значение.

6/9 При какви условия кандидозата се среща по-често?

A – При рецидивираща инфекция на пикочните пътища

В – При бременни жени

Кандидоза при бременната жена е най-често срещана, защото вагиналната флора претърпява биохимични промени по време на бременността. Вулвовагиналната област, която изобилства от гликоген в този период, се превръща в идеална среда за разрастването на кандида.

7/9 Кои ежедневни навици са важни за предотвратяване на кандидоза?

A – Интимният регион да бъде винаги чист, проветрив и сух

В – Избягване на сексуални контакти

Перфектната среда за развитието на кандидоза е топла и влажна, така че поддържане на влагалището във възможно най-висока степен аерирано помага много за предотвратяване на болестта. Носенето на памучно бельо, избягване на мокри бански за дълго време и носенето на много тесни дрехи са други превантивни мерки.

8/9 Използването само на вагинални и интравагинални кремове може да разреши проблема?

A – Не, в някои случаи е необходимо да се приемат перорални лекарства

В – Да, те лекуват болестта

Има няколко вида лечение на кандидоза. В някои случаи само приложението на вагинално или интравагинално лекарство вече решава проблема, но в други пероралните медикаменти са по-ефективни. За някои жени комбинацията на двата метода е най-добрият вариант. Важно е да се консултирате с лекаря си и да не започвате самостоятелно лечение.

9/9 Кандидозата е полово предавана болест?

А – Да, тъй като се предава по време на сексуалния акт

В – Не, тя не е класифицирана по този начин

Няма научни доказателства, че жена с кандидоза предава болестта на партньора си, въпреки че е известно, че съществува връзка между женската кандидоза и мъжкия баланит (възпаление на главичката на пенис). Все още няма научна подкрепа за класифициране на кандидоза като болест, предавана по полов път.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *