КИСЕЛИНЕН РЕФЛУКС

Киселинният рефлукс е отличителният симптом на гастроезфагеалния рефлукс, често срещано състояние, при което мускулите в края на хранопровода са твърде отпуснати или не се затварят правилно, като позволяват киселини и хранителни частици от стомаха да се върнат обратно в хранопровода. Освен, че причинява общото усещане за парене и киселини, това състояние може да доведе до увреждане на хранопровода. Болезненото гърло е един от симптомите на гастроезфагеалния рефлукс.

КАК ДА СЕ СПРАВЯТЕ С ВЪЗПАЛЕНОТО ГЪРЛО, ПРЕДИЗВИКАНО ОТ КИСЕЛИНЕН РЕФЛУКС?

За да се справите с болките в гърлото, които придружават киселинния рефлукс е необходимо първо да се лекува основната причина за възпалението – гастроезфагеалния рефлукс. На пазара съществува широка гама от медикаменти изписвани без рецепта (OTC), както и такива с рецепта, които действат чрез елиминиране, намаляване или неутрализиране на стомашните киселини. Този процес на неутрализиране намалява съдържанието им в стомаха и възпалението на гърлото.

ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ

Промените в хранителните ви навици могат да помогнат за облекчаване на болките в гърлото, причинени от киселинен рефлукс. Експериметирайте храни с различна консистенция, за да намерите правилната, която успокоява болките в гърлото. Хората, които имат проблем с преглъщането могат да открият, че яденето на лепкави храни или пиенето на течности е по-трудно и по-болезнено отколкото меките храни или твърдите, но нарязани на малки парченца.

Разберете кои са храните и напитките, които предизвикват киселини. Тъй като тези дразнители са индивидуални за всеки човек, можете да записвате в дневник това, което ядете и пиете когато почувствате симптоми. Това ще ви помогне да стесните кръга на неподходящите за консумация храни и напитки и ще улесни плана ви за промяна на диетичния режим.

ЕТО НЯКОИ СЪВЕТИ, КОИТО СА ОБЩОВАЛИДНИ ЗА ХОРАТА, СТРАДАЩИ ОТ ГАСТРОЕЗФАГЕАЛЕН РЕФЛУКС:

  1. Разделяйте храната на малки порции, като увеличите честотата на храненията. Избягвайте кисели, пикантни и прекалено мазни храни. За тях е установено, че предизвикват симптоми като киселини и болки в гърлото.
  2. Избягвайте напитки, които могат да предизвикат киселини и да раздразнят гърлото. Те варират в зависимост от поносимостта на всеки човек, но често включват:Кофеинови напитки (кафе, чай, горещ шоколад), Алкохолни напитки, Цитрусови и доматени фрешове, Газирана вода или други газирани напитки.
  3. Опитайте се да не си лягане веднага след хранене, за да предотвратите симптомите на гастроезфагеален рефлукс.
  4. За да успокоите възпаленото гърло може да използвате таблетки за смучене с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, които ще намалят болката и оплакванията при преглъщане.

ЕФЕКТИТЕ НА КИСЕЛИННИЯТ РЕФЛУКС ВЪРХУ ГЪРЛОТО

Независимо дали използвате лекарства или водите подходящ за заболяването начин на живот (или и двете) е изключително важно да управлявате симптомите на гастроезфагеалния рефлукс. Хроничният, неконтролиран киселинен рефлукс може да доведе до усложнения, свързани с възпалението на гърлото. Възможните усложнения включват:

Езофагит: увреждане на лигавицата на хранопровода от идваща от стомаха киселина;

Продължителна кашлица: при някои хора с гастроезфагеален рефлукс нуждата от често изкашляне е голяма, което създава болезненост в гърлото и дрезгавост на гласа;

Дисфалгия: дефинира се като трудно поглъщане на храна или течности. Това нарушение на приемането на храната възниква при наличието на проблеми, затрудняващи механизма на действие във всяка една фаза на гълтането;

В допълнение към болезненото гърло, хроничният и тежък киселинен рефлукс, който не се управлява може да доведе до рядко, но сериозно състояние, наречено Баретов езофаг . При него се случва замяна на типичната за хранопровода лигавица с такава, характерна за чревния тракт. Наличието на метаплазирала тъкан създава риск от развитието на злокачествен процес – аденокарцином.

Консултирайте се с вашия лекар, ако смятате, че възпалението на гърлото ви се дължи на киселинен рефлукс. Управлението му с медиакменти и промяна в начина на живот ще намалят симптомите и ще помогнат за предотвратяване на бъдещи усложнения.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *