болки в гърба

Редица проучвания сочат, че около 80% от хората предпочитат да работят дистанционно. Сред предимствата на дистанционното изпълнение на функции можем да изтъкнем удобството да сме вкъщи, да сме по-близо до членовете на семейството и да не се налага да пътуваме до работа, да избягваме трафика и пренаселеността в обществения транспорт.

Недостатъкът обаче е, че много хора нямат подходящо работно място и оплакванията от болки в гърба и ставите, се увеличават през последните месеци.

Основните съвети, които специалистите дават, за да се избегнат болки в областта на гърба и ставите от схващане и неправилна стойка са няколко:

  • Не стойте дълго време в една и съща позиция;
  • Поставете и двата си крака на пода докато работите в седнало положение;
  • Компютъра трябва да е разположен на една линия с очите;
  • По възможност подкрепете лумбалната част на гръбнака със сгъната кърпа. Това може да помогне за намаляване на симптомите на болка в този регион;
  • Движението през деня също е необходимо, в крайна сметка тялото ни трябва да бъде в движение, за да остане здраво.

Друг съвет е да ограничите работното пространство и да го държите възможно най-близо до „реалното“. Престоят с компютъра на дивана или в леглото може да изглежда удобно, но освен че е вредно за здравето, този начин на работа намалява и производителността.

За да работите удобно в продължение на много часове, инвестирайте в някои практични офис аксесоари, които ще помогнат за вашия физически конфорт. Правилната ергономия включва точната височина на стола, подложка за крака и добра стойка на масата, което може да помогне на мускулите и ставите ви да останат балансирани.

Ето някои съвети, които можете да започнете да прилагате още сега в ежедневието си, за да избегнете неприятните аспекти от работа вкъщи:

Движението е лекарство

Необходимо е да продължите да се движите поне няколко пъти на ден. Правете почивки, ставайте, дишайте и се разхождайте из къщата. Упражненията и разтягането на редовни интервали – особено в домашния офис – са съществена част от защитата на гръбначния стълб през целия ден.

Задайте автоматично напомняне на телефона си. Редовното участие в аеробни дейности с ниско въздействие осигурява на тъканите съществен кръвен поток и може да помогне за свеждане до минимум на болката в гърба

Проверете стойката си

Дългото седене и накланяне напред може да допринесе за болки в гърба. Правилният начин на сядане е с изправена стойка.

Не забравяйте да се облегнете на стола си, за да се възползвате максимално от лумбалната си опора. Коленете трябва да са свити под ъгъл от 90 градуса, като стъпалата са поставени на пода или поддържани от опора за крака.

Задайте височината на екрана

Височината на вашия компютър не трябва да бъде твърде висока или твърде ниска. Очите ви трябва да са насочени към центъра на екрана, така че да не се налага да опъвате врата си нагоре или надолу.

Използвайте безжични слушалки

Спрете да се опитвате да правите няколко задачи едновременно, особено когато става въпрос за телефона. Придържането на телефона между врата и рамото и едновременната работа на компютъра може да причини стрес в гърба и шийните прешлени. Вместо това поставете слушалки, за да избегнете неудобното положение на опората за врата.

Дишайте съзнателно

Правилното дишане води до отпускане на тялото и мускулите. Предимството на тези упражнения е, че не е необходимо специално оборудване и може да се практикува навсякъде и по всяко време. Всичко, което трябва да направите е да се съсредоточите върху дишането си. Вдишайте и се опитайте да преместите пъпа си към гръбначния стълб. След това издишайте. Това дихателно упражнение включва основните мускули и поддържа горната част на тялото.

Хранителни добавки за подпомагане на ставите

Хранителните добавки, съдържащи хондроитин, глюкозамин и витамин C могат да подпомагат защитата на хрущяла и образуването на колаген за нормалната функция на ставата.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *