цистит

Причини за инфекциите на пикочния мехур (цистит) при жените

Циститът е често срещан при жените, особено през фертилните години. Основната причина за възникване на инфекции на пикочния мехур е чисто анатомичната особеност на женската отделителна система – късата дължина на уретрата и близостта ѝ до влагалището и ануса, където често се срещат бактерии.

При полов акт, следствие на движението, бактериите могат да достигнат до уретрата, преминавайки оттам до пикочния мехур.

Бременните жени са предразположени към цистит, тъй като при тях пикочния мехур не може да се изпразни напълно и в него се задържа известно количество остатъчна урина, която престоява по-дълго и е предпоставка за инфекции.

Употребата на диафрагми със спермицид също увеличава риска от инфекции на пикочните пътища.

Намаляването на производството на естроген, което се случва след менопаузата, може да изтъни тъканите на вагината и вулвата около уретрата (атрофичен вагинит и атрофичен уретрит), което предразполага жената към повтарящи се епизоди на цистит. В допълнение, спадането на матката или пикочния мехур (пролапс) също е предпоставка за появата на инфекции. Пролабираща матка или пикочен мехур са по-често срещани при многодетните жени.

Причини за инфекция на пикочния мехур при мъжете

Циститът е по-рядко срещан при мъжете. При тях основната причина е увеличения размер на простатата, която притиска пикочния мехур и затруднява пълното му изпразване.

Причини за инфекция на пикочния мехур и при двата пола

Ако потокът от урина стане частично блокиран поради камък в пикочния мехур или уретрата, увеличена простата (при мъжете) или стесняване (стеноза) на уретрата, бактериите оставащи в пикочния мехур след уриниране, могат да се размножат бързо.

Поставяне на уретрален катетър или урологични манипулации, също могат да са предпоставка за навлизане на бактериите в пикочния мехур.

Симптоми

Циститът обикновено причинява честа и спешна нужда от уриниране и усещане за парене или болезненост по време на уриниране. Тези симптоми обикновено се развиват в продължение на няколко часа или на ден. Спешната нужда от уриниране може да причини неконтролируема загуба на урина (спешна инконтиненция), особено при възрастни хора. Рядко може да се появи треска. Като цяло човек чувства болка над срамната кост и често в долната част на гърба. Честото уриниране през нощта (никтурия) може да бъде друг симптом. През повечето време урината е мътна и може да има следи от кръв в нея.

Понякога циститът не причинява симптоми, особено при възрастните хора и се открива, когато се правят тестове на урина по други причини. Хората, които имат дисфункция на пикочния мехур поради увреждане на нервите (неврогенен пикочен мехур) или които имат катетър, могат да имат цистит без симптоми, докато се появи бъбречна инфекция или треска.

Лечение

Циститът обикновено се лекува с антибиотици.

При жените приемът на антибиотик през устата в продължение на три дни обикновено е ефективен, ако инфекцията не е претърпяла усложнения. При най-упоритите инфекции антибиотиците се приемат в продължение на седем до десет дни.

При мъжете циститът обикновено се причинява от простатит и антибиотично лечение е необходимо в продължение на седмици.

Профилактика

Пиенето на големи количества течности може да помогне за предотвратяване на цистит. Почистващото действие на урината премахва много бактерии от пикочния мехур. Естествените защитни сили на организма елиминират останалите. Почистването отпред назад и избягването на синтетично и плътно бельо помага на жените да предотвратят инфекции на пикочния мехур.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *