Гел лакът причинява рак

Антиперспиранти, които причиняват болестта на Алцхаймер, процедури за коса, които увеличават риска от рак, слънцезащитни съставки, които влизат в кръвта ви и потенциално се забъркват с хормоните ви. Тревожни заглавия като тези са достатъчни, за да накарат всеки да откачи – и да се откаже напълно от козметиката и разкрасителните процедури.

Сега едно скорошно проучване хвърли светлина върху друга често обсъждана тема: Могат ли честите маникюри с гел да увеличат риска от рак? Статията, публикувана в списанието Nature Communications, установи, че лампите, излъчващи ултравиолетови лъчи, използвани за „лечение“ на гел лака, могат да причинят увреждане на клетките, което може да доведе до рак на кожата, добавяйки към нарастващ брой изследвания, предполагащи връзка между гела и рака. Това със сигурност е плашеща перспектива и много любители на красивите нокти вероятно имат купища въпроси.

Как се прави маникюрът с гел?

печене на гел лакКакто всеки друг маникюр, гелът следва някои основни общи принципи. Вашите нокти и кожички се подрязват и поддържат според вашите предпочитания и се нанася основен слой преди лака, като след това се нанася топ лак. Между слоевете боя ръцете ви се поставят под лампа за до 10 минути, така че лакът да може да премине процес на втвърдяване, което спомага за придаването на дълготрайно покритие, устойчиво на драскане и обелване.

Самият лак съдържа молекули, които се втвърдяват, когато са изложени на светлината, произведена от сушилнята или т.нар. “печка”, като по този начин придават на геловете известната им устойчивост. Гел лакът е направен от метакрилати, които могат да се втвърдяват с ултравиолетови лъчи, така че молекулите се свързват и образуват по-здрави химически връзки. Това също означава, че лакът не може лесно да се свали у дома – повечето хора се връщат в салона след няколко седмици, за да го отстранят професионално, процес, който включва накисване на ноктите в ацетон и използване на инструменти като скрепер или свредло за нокти, за да отстранят стария лак. 

Как гел маникюрът е свързан с рака?

В неотдавнашното проучване изследователи от Университета на Питсбърг и Калифорнийския университет в Сан Диего изложиха както човешките, така и мишите клетки на UVA радиация, генерирана от сушилни за нокти, за до 20-минутни интервали и установиха, че експозицията води до увреждане на клетките, съответстващо на вид, който може да доведе до рак на кожата. Доказателствата са убедителни: това изследване предоставя данните зад предупреждението, което много дерматолози дават на пациентите по отношение на маникюра с гел от години. UV светлината причинява мутации в механизмите за възстановяване на ДНК в клетките на кожата, включително меланоцитите, следователно меланома. Науката не е нова, но е първата, която потвърждава, че печките за нокти могат да причинят щети.

UV лампа причинява ракВажно е обаче да се отбележи, че учените са провели изследването си върху клетки в лаборатория, а не върху живи, дишащи хора, така че констатациите не са убедително доказателство, че ефектът би бил 100% същият в реалния живот. Въпреки че този доклад демонстрира, че радиацията от ултравиолетовите сушилни за лак за нокти е цитотоксична, генотоксична и мутагенна, той не предоставя директни доказателства за повишен риск от рак при хората.

Проблемът е, че има толкова много хора, които посещават салони за нокти и посещават различни дерматолози, така че няма лесен начин да се проследи честотата на рак на кожата сред посетителите на салона. Освен това знаем, че ръцете и предмишниците така или иначе често са изложени на ултравиолетова светлина – това е област с по-висок риск от рак на кожата като цяло.

Вашето собствено поведение вероятно също играе важна роля за вашия личен риск. Получаването на един гел маникюр вероятно няма да е толкова вредно, но ако правите по един на всеки три седмици в продължение на двадесет години, това е различна история. Проблемът е, че просто нямаме никакви ретроспективни проучвания, за да определим какъв е рискът в реалния свят.

Ако не можете да се откажете от геловете, следвайте този съвет за безопасност

Гел маникюрът е опасенЗа да отговорят на нарастващата загриженост, много салони избират сушилни с UV-излъчващи флуоресцентни крушки в полза на тези с LED светлина. Но това може да не е решение, тъй като дължината на вълната на светлината, разредена от LED лампи, в много случаи е неясна. Светодиодът често се рекламира като по-безопасен, но повечето експерти са съгласни, че UVA светлината е необходима за ефективно втвърдяване на гелове, следователно светлината, излъчвана от всяко устройство, което може да втвърди гел маникюр, трябва да бъде в UVA спектъра, дори ако се нарича LED. Всъщност едно австралийско проучване измерва радиацията, излъчвана от 8 от тези така наречени LED устройства, и установява, че всички те са в UVA диапазона.

Експертите съветват: носете UV-защитни ръкавици без пръсти и намажете ръцете си със слънцезащитен крем с широк спектър, преди да отидете в салона. Уверете се, че вашият SPF е водоустойчив, тъй като ръцете ви киснат и ги миете.

Важно е също да знаете, че когато се комбинират с ултравиолетова светлина, някои лекарства като доксициклин могат да увеличат риска от слънчево изгаряне или отделяне на ноктите от нокътното легло Ако планирате да си направите маникюр с гел, не забравяйте да попитате вашия лекар дали някое от лекарствата, които приемате в момента, може да причини фоточувствителност или фототоксичност.

Освен това имате и други възможности, ако искате маникюр с издръжливост

В наши дни дълготрайните лакове у дома са повсеместни, а формулите са по-модерни от всякога. Просто се уверете, че използвате основно и горно покритие и покрийте ноктите си (направете това, като нанесете малко цвят върху долната страна на всеки връх), за да предотвратите напукване. Ако търсите подобна опция за салон, маникюрът с пудра предлага дълготраен ефект без UV втвърдяване. По същество това е цветен прахообразен акрил, който се смесва със смола, подобна на лепило и след това се покрива с активиращ лак, който се втвърдява във въздуха.

Разбирам – някои от вас може да не се откажат от геловете завинаги. Знайте, че повечето специалисти определят печките за нокти като нискорискови.

Все пак ниският риск не означава никакъв риск. Така че, ако се притеснявате, избягвайте напълно геловете или използвайте някои от стратегиите за смекчаване по-горе.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *