грип

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГРИПА?

Известен също като инфлуенца, грип е инфекция на дихателната система, чието основно усложнение е пневмонията. Грипът започва с висока температура, обикновено над 38 ° C, последвана от мускулна болка, възпалено гърло, главоболие и суха кашлица.

Високата температура е основния симптом, който продължава около три дни. Респираторните симптоми стават по-очевидни с прогресията на заболяването и обикновено продължават до няколко дни след изчезване на треската. Грипът често се бърка с други вирусни заболявания и неговата точна диагноза се прави само чрез специфичен лабораторен преглед.

Всяка година, когато зимата приближава, започваме да се тревожим как да избегнем острите респираторните заболявания, които обикновено наричаме грип. Въпреки, че използваме това понятие като цяло, за да се позовем на симптоми като запушен нос, кихане и главоболие, грип и простудни заболявания се причиняват от различни вируси и имат някои характеристики, които им позволяват да се диференцират.

ИМА ЛИ РАЗЛИКИ МЕЖДУ H3N2, H2N3 И H1N1?

Това са различни щамове на един и същ вирус и имат подобни характеристики.

Разликата между трите вирусни подтипа се крие в специфичните протеини, от които всеки от тях е изграден. Няма големи разлики в симптомите, които причиняват, как да се лекуват и как да предпазите себе си от заразяване.

ВИДОВЕ

Грипните вируси се разделят на А, В и С. Тези вируси са силно трансмисивни и могат да мутират, като тип А е по-променлив от тип В и C. Видове А и В причиняват по-висока смъртност от тип С.

А и В също така са отговорни за сезонните епидемии в различни региона на света, като циркулацията е предимно през зимата, докато тип С причинява само леки инфекции.

Типът А се класифицира в подтипове, като например H1N1 и H3N2, които понастоящем се разпространяват и при хора. Тип В е разделен на два щама: Виктория и Ямагата. Дори и с техните генетични особености, всеки може да причини приблизително същите симптоми.

ПРИЧИНИ

Грипът е причинен от грипния вирус. Симптомите обикновено се появяват внезапно, с повишена температура, болки в тялото и умора. Между втория и четвъртия ден се появяват респираторни проблеми като суха кашлица.Както и при настинката, така и при грипа може да се наблюдава силна назална секреция.

Най-често настинката се причинява от риновирус. Първите признаци обикновено са сърбящ нос или дразнене в гърлото, като след няколко часа се започва кихане и поява на назални секрети. Носната конгестия е често срещана при настинки, но за разлика от грипа, повечето възрастни и деца не вдигат висока температура.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Фактори, които могат да повишат риска от развитие на грип или неговите усложнения включват:

 • Възраст: Грипът поваля най-често малки деца и възрастни;
 • Условия на работа: Хората, които работят в помещения, заедно с много други служители са по-склонни да развият грип;
 • Отслабена имунна система: Това е един от основните фактори за увеличен риск от развитие на усложнения при грипно заболяване;
 • Хронично заболяване: Хроничните състояния, като астма, диабет или сърдечни проблеми, могат да увеличат риска от грипни усложнения;
 • Бременност: Бременните жени са по-склонни да развият усложнения от грип;
 • Затлъстяване: Хората с телесен индекс от 40 или повече имат повишен риск от усложнения от грип;

Други рискови фактори за заразяване с грипен вирус включват близък контакт с болен човек и не достатъчно добра лична хигиена.

СИМПТОМИТЕ НА ГРИПА

Първоначално грипът може да изглежда като обикновена настинка с хрема, кихане и възпалено гърло. Но настинките обикновено се развиват бавно, докато грипът се появява внезапно. Въпреки че настинката може да е неудобство, обикновено болните от грип се чувстват много по-зле.

ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ НА ГРИПА ВКЛЮЧВАТ:

 • Температура над 38C
 • Болезненост в мускулите, особено на гърба, ръцете и краката
 • Изпотяване
 • Главоболие
 • Суха и упорита кашлица
 • Умора и слабост
 • Назална секреция
 • Болки в гърлото.

ГРИП ЛЕЧЕНИЕ

Все още няма лекарства, които са показали добри резултати в борбата срещу грипните вируси. Лечението е с лекарстевни продукти, които облекчават симптомите на грипа – температура, главоболие, запушен нос и болки в ставите.

ВЪЗМОЖНИ УСЛОЖНЕНИЯ

При млади и здрави хора, грипът обикновено преминава без сериозни усложнения за седмица до две. При високорисковите групи включващи деца и възрастни могат да развият усложнения като: пневмония, бронхит, пристъпи на астма, сърдечни проблеми и инфекции на ушите.

Основните начини да облекчите състоянието си по време на грип са:

Почивайте и останете у дома, това помага за възстановяването Ви и се избягва предаването на вируса на приятели, членове на семейството и колеги;

Пиенето на много вода и доброто хранене също са необходими за по-бързо възстановяване;

Не прекарвайте твърде много време в леглото, за да осигурите по-добра вентилация на белите дробове.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *