имунитет при децата

Повечето родители не могат да понесат гледката на децата си ровещи в пясъка, ходещи боси и поставящи предмети, паднали на пода директно в устата си. Общоприето схващане е, че мръсотията може да породи редица заболявания. Изследванията обаче поставят под въпрос тези страхове.

Според педиатрите контактът с някои микроорганизми е важен, тъй като той учи имунната система, която все още е във фаза на развитие, да функционира правилно. По този начин тялото създава антитела и подобрява устойчивостта си когато се сблъска с по-сложна инфекция. Освен това тялото има способността да се справя и само с микроби, бактерии и микроорганизми, присъстващи в околната среда.

След раждането си бебето разчита основно на антителата, които е получило от майка си по време на бременността. С месеците то постепенно губи тези антитела и около деветия месец от живота си вече не може да разчита на защита им.

От друга страна, постепенно малчуганите започват да контактуват с различни инфекциозни агенти, присъстващи в околната среда и започват да образува свои собствени антитела. Родителите трябва да знаят, че през този период децата могат да развият повтарящи се инфекции, особено вирусни, които компрометират дихателната система. С узряването на различните функции на имунната система, тези инфекции стават по-редки и децата стават постепенно по-устойчиви на тях.

Важното според педиатрите е да се създадат условия това развитие да се случи. Следователно децата трябва да имат контакт с природата, стига да научат колко е важно да мият ръцете си след тези дейности, преди ядене, след използване на банята и когато се приберат вкъщи.

Балансът е съществен

В някои случаи прекомерната хигиена допринася за появата на алергии и автоимунни заболявания. Твърде защитените деца ще могат по-лесно да получат инфекция, когато влязат в контакт с околната среда и / или с други хора. Балансът е важен. За да постигнете този баланс, достатъчно е да позволите на детето си да контактува с други деца и с природата, но по внимателен начин; не позволявайте да пъха мръсни предмети в устата си, използвайте репелент и слънцезащитен крем при разходки в природата, поддържайте го добре хидратирано и т.н.

С течение на годините имунната система става по-ефективна и по-силна, тъй като придобива знания и се научава да работи по-добре. При децата тази система все още не е научила много и затова родителите трябва да им помогнат да засилят имунитета си, за да избегнат редица здравословни проблеми и основно периодичните респираторни заболявания. Друг често срещан проблем сред децата е диарията, която също е по-рядко срещана при тези с висок имунитет. Когато укрепването на детския имунитет е направено правилно, детето няма да има нужда от чести посещения на педиатричния кабинет и ще стане по-здрав възрастен.

Какви са начините за укрепване на детския имунитет?

В допълнение към кърменето до шестмесечна възраст и дохранването до двегодишна възраст, здравословното хранене е от съществено значение за осигуряване на нуждите от желязо, цинк, витамини и микроелементи, необходими за правилното функциониране на имунната система.

Ваксините също осигуряват имунитет срещу различни инфекциозни агенти без риск от заболяване и трябва да се прилагат на препоръчителната възраст.

Най-добрият начин за борба с инфекциите, както вирусни, така и бактериални, е да се поддържат здравословни навици на живот с: здравословно хранене; спокоен сън; избягвайте ситуации на токсичен стрес; практикуване на адекватна физическа активност за всяка възрастова група; емоционална подкрепа от членове на семейството и актуална ваксинация.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *