ИМУНИТЕТА ПРИ МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ

Изследванията показват, че както възрастните, така и младите жени имат силно развита имунна система. Те реагират по-добре на противогрипните ваксини, отколкото мъжете. Жените произвеждат повече антитела и по-висок брой цитокини в отговор на възпалението. Поради тази причина те имат по-голяма продължителност на живота, по-устойчиви са на здравословни проблеми и по-бързо се възстановяват при боледуване.

Нека разберем какво прави жената по-здравия пол.

ГЕНИТЕ

Причината жените да имат по-силна имунна защита се намира в техните гени и по-специално в хромозомите – групи от около 2 000 гена. Всеки човек има 23 двойки хромозоми. Полът се определя от два гена: при жените две Х хромозоми, а при мъжете – една Х и една Y хромозома. Това удвояване на Х хромозомата е ключът към допълнителната сила на имунната система на жените, тъй като Х хромозомите съдържат повече гени, свързани пряко с имунитета.

Изследователите са установили, че Х хромозомите имат по-голям ефект при активиране на Т и В лимфоцитите – „убийците“, които се борят с инфекциите. В лимфоцитите играят основна роля в продукцията на антитела, в генерирането на имунологична памет и секрецията на цитокини. Т-клетките от своя страна участват в почти всички реакции на придобития имунен отговор. Поради допълнителната си Х-хромозома жените произвеждат повече антитела (имуноглобулини), по-специално IgM, като IgM са първите имуноглобулини, които имунната система образува в отговор на инфекция и или на чужд антиген, като предоставят краткосрочна защита.

ПОЛА

Последните изследвания показват, че гените, които са регулирани от тестостерона, намерени при мъжете, имат най-ниския отговор на антителата. Учените са открили, че колкото по-високо е нивото на тестостерона, толкова по-ниска е реакцията на имунната система спрямо ваксините. Поради това по-развитите имунни системи при жените им помагат да се борят по-ефективно срещу бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Освен това жените са по-малко склонни да развиват рак в сравнение с мъжете, като съотношението е от две до пет. Също така те са по-добри, когато става дума за възстановяване след травма.

НЕДОСТАТЪЦИ

Въпреки че жените имат по-развит имунитет, съществуват и негативни аспекти. Например имунната система може да стане прекалено активна и да атакува здрави тъкани. Автоимунни заболявания (като псориазис, болест на Crohn и ревматоиден артрит) се появяват, когато имунната система на организма се самоатакува, става хиперактивна и наводнява тялото с възпалителни протеини. Възможно е да възникнат и фатални случаи след инфекцията, включително прекомерно производство на цитокини. В такива случаи свръхпроизводството на имунните клетки може да наруши нормалните функции на тялото. Факт е, че при всеки 10 души, страдащи от автоимунно заболяване, 8 са жени.

Следователно, има повече разлики в пола, отколкото само типа на тялото и степента на зрялост. И мъжете, и жените имат изключително сложни тела, с някои загадки, които предстои да бъдат разкрити. Жените се раждат с по-силна имунна система, тъй като те трябва да поставят телата си на крайни тестове през целия си живот.

ЖЕНИТЕ

Генетика: Редица гени, участващи в имунния отговор са на хромозомата X. Жените носят две от тях – затова ще имат по-активна имунна система.

Хормони: естрогенът, отговорен за определяне на функциите на женското тяло като овулацията, активира някои клетки, които защитават от вирусни атаки.

Автоимунни заболявания: Свръх активните защитни клетки могат да свръхреагират и да атакуват собственото тяло, причинявайки проблеми като лупус и ревматоиден артрит.

МЪЖЕТЕ

Генетика: те носят само една Х хромозома в генома. Следователно, някои от защитните реакции на имунната система към заплахите обикновено са по-бавни.

Хормони: Тестостеронът, който е от съществено значение за мъжките репродуктивни органи, потиска възпалението. Това е един от факторите, който извън контрол води до заболявания.

Инфекции: Момчетата по-често страдат от вируси, бактерии и гъбички, отколкото момичетата. Това би може да бъде обяснено с особеностите на тяхната имунна система.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *