ИМУННАТА СИСТЕМА С НАПРЕДВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА

Струва ли ви се, че се разболявате повече, отколкото на младини? Когато хванете настинка, отнема ли ви повече време, за да се почувствате отново добре? Имунната система – защитата на тялото ни- има ли тенденция да отслабва с възрастта?

Както вероятно не можете да тичате толкова бързо, колкото на 20, така и имунната система не работи толкова добре както преди. Това обаче не е повод за паника. В сравнение с много други телесни функции, имунната система на повечето хора всъщност се справя чудесно на всяка възраст, така че рискът от инфекция и заболяване не е много по-висок от нормалното. Без значение от възрастта има много неща, които можете да направите, за да сте здрави.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ВАШАТА ИМУННА СИСТЕМА?

Тя е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи. Заедно те защитават тялото срещу организми, причиняващи инфекции, като бактериите и вирусите. Защо ефективността й намалява когато остаряваме не е точно установено от медицинската общност.

Това, което изследванията са потвърдили е, че повечето възрастни хора:

Не реагират толкова добре на ваксини: Имунна система включва Т клетки, които атакуват тези, причиняващи заболявания. Те могат да „запомнят“ нашественика, а след това да се защитят по-добре. С напредване на възрастта имунната система “губи паметта си” за микробите, с които тя е предназначена да се бори и не успява да ги разпознае, когато те се появят отново. По този начин тялото става по-малко способно да развие мощна имунна реакция.

Изключението? Ваксината за херпес зостер. Това е една от ваксините, създадена предимно за хора над 60 годишна възраст с компроментирана имунна система.

Има по-голяма вероятност да се разболеят: Не само че имате по-малко имунни клетки, но и тези, които са останали не работят добре помежду си. Това означава, че им отнема повече време, за да реагират на вредните микроби.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧВА?

Няма определена възраст, от която имунитетът започва да намалява.Това е като при побеляването на косата, случва се индивидуално с различна скорост и на различна възраст. Няма нито един тест, който да ви каже, че имунната ви система не функционира оптимално.

КАК БИХМЕ МОГЛИ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ?

Спете добре. Изследванията ясно показват, че твърде малкото сън или нискокачественият сън намалява имунинета дори при млади, здрави хора. Трябва да си доставяте поне 7 часа сън на нощ. Ако хъркате, имате проблеми със заспиването или се будите често посред нощ, посетете Вашия лекар. Може да имате нарушение на съня.

Потърсете начини за намаляване на стреса. С течение на времето стреса може да намали имунния отговор и да предизвика и други проблеми, като лош сън и неправилно хранене, като и двата фактора могат да повлияят на имунитета.

Избягвайте контакт с болни хора. Истината е, че когато сте по-възрастни, трябва да бъдете особено внимателни с излагането си на вируси и бактерии, защото и вие сте по-склонни да се разболеете. Когато сте около хора, които имат заразни състояния като настинка или грип, опитайте да не сте твърде близо до тях и да миете ръцете си по-често.

Не пропускайте ваксините си. Въпреки, че може да не са толкова ефективни когато сте по-възрастни, те все още са важен начин да намалите риска от много сериозни заболявания, включително грип и пневмония. Обърнете се към Вашия лекар, за да сте сигурни, че сте запознати с възможностите за ваксиниране.

Движете се по-често. Умерените физически упражнения помагат да се чувствате добре, което прави вашата имунна система по-силна. Изследванията също така показват, че те помагат на клетките да се движат по-свободно, което им дава възможност да вършат по-добре работата си.

Хранете се добре. Няма хранителен режим, който да подобрява имунитета, но разнообразна диета, пълна с храни, богати на витамини и минерали (като пресни зеленчуци и плодове), помага на тялото, включително на имунната система да функционира най-добре. Здравословното хранене поддъжа теглото в норма, което допринася за намаляване на стреса върху организма и подобрява имунитета.

Обсъдете с вашия лекар кои хранителните добавки могат да ви помогнат да поддържате силна имунна система.

Спрете цигарите. Пушенето отслабва имунния отговор на организма, което ви прави по-податливи на болести и инфекции. Вашият лекар ще ви помогне да разберете как можете да се откажете.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *