първи учебен ден

Годината в живота на едно дете, а и на неговите родители, започва с края на лятната ваканция и връщането в училище. Този период е свързан с много преживявания, емоции и асоциации за всяко дете: очакване, възбуда, безпокойство, опасения, нови лица, нови учители, нови учебни предмети, понякога нова обстановка или ново училище. Различните деца реагират и ще бъдат повлияни от това преживяване по различни начини.

Заедно с тези емоционални стресови фактори, децата преживяват и промяната на сезоните, с настъпването на есента и зимата, когато настинките и грипът са най-разпространени.

Връщането в училище понякога може да бъде изпитание и стрес за детето и поради това да стане по-податливо на вирусите и инфекциите. Този период на годината може да се превърне в най-предизвикателния и най-важния момент за подкрепа на здравето на детето и по-специално на неговата имунна защита.

ДЕТСКИЯТ ОРГАНИЗЪМ Е В ПРОЦЕС НА ИЗГРАЖДАНЕ

Тъй като децата растат, развиват се и са подложени на нови предизвикателства, ние можем да наблюдаваме и подкрепяме техния растеж в много измерения – физическото, емоционалното, психическото и духовното им състояние. Всеки един от тези аспекти ще се отрази на другите и всички те са тясно свързани.

Трябва непрестанно да си спомниме, че детството и юношеството са много деликатно време. Децата са човешки същества „в процес на изграждане“. В много отношения те работят много по-усилено от възрастните.

Както ние, така и децата се нуждаят от храна и хранителни вещества, за да изпълняват своите ежедневни задачи, да ходят на училище, както и да растат по-големи всеки ден. Тази комбинация от растеж на тялото и функциониране в същото време създава критичната необходимост и нарастващо значение за изграждащите елементи на живота, витамините, минералите, мастните киселини и аминокиселините на „основните хранителни вещества“.

На чисто физическо ниво храната при децата е основен фактор при определянето на здравето и силата на техните тела и имунна система.

ОСНОВАТА НА ИМУННАТА СИСТЕМА

Физическата основа на здравето, растежа и развитието на всяко дете се постига чрез правилното количество от всички установени основни хранителни вещества на дневна база. Тези основни хранителни вещества се състоят от витамини, минерали, мастни и аминокиселини. Доказано е, че тези специални хранителни вещества са необходими и участват в много критични функции в тялото, мозъка и имунната система и че без тях или без подходящия дневен размер от тях могат да се развият проблеми и здравето на детето може да бъде компрометирано.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА НА ИМУННАТА СИСТЕМА

За допълнителна имунна подкрепа трябва да осигурите на детето си хранителни вещества, които ще им дадат допълнителна имунна защита, за да предпазят телата си от емоциите на връщането в училище, смяната на сезоните, настинките и грипа.

Хранителните добавки, които се използват за подсилване на имунната система са витамини, минерали и комплексни формули, под формата на таблетки, сироп или желирани таблетки за смучене като Тантум Натура, съдържащ прополис, витамин С и цинк – едни от най-важните стимулатори на имунитета.
Ето кои хранителни вещества са доказали, че са най-полезни и ефективни за подобряване на имунната защита.

ВИТАМИН С

В челната част на списъка стои винаги витамин С. Никое друго хранително вещество не е показало толкова много качества за подобряване на имунната защита. Допълнителен прием на витамин C, особено по това време на годината, се препоръчва.

ПРОПОЛИС

Прополисът е друг имуностимулант, който оглавява класацията. Прополисът е мощен естествен антибиотик и съдържа множество активни вещества с антивирусно действие.

ЦИНК

Цинкът е от решаващо значение за метаболизма на много ензими в тялото и подпомага защитните сили на организма.

ВИТАМИНИ ОТ ГРУПАТА В

Стимулират функциите на имунната система при стрес или травма.

ВИТАМИН А

Участва в процеса на образуване на антитела. При дефицит защитните сили на организма намаляват, спада количеството на образуваните антитела и имунни клетки.

Не трябва да забравяте, че най-добратае правилното хранене, дневно меню богато на плодове, зеленчуци и белтъчини, спокоен сън и достатъчно време за почивка и игра на чист въздух.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *