Намаленото либидо, главоболието и повишеният стрес са само някои от проблемите, които отсъствието на секс може да причини на Вашето тяло.

Предимствата на секса не само надхвърлят усещането за удоволствие, но и са от съществено значение за здравето като цяло. Въпреки това, с интензивната рутинна работа, напрегнатото ежедневие, ученето и всичките ангажименти, свързани с децата и семейството, сексуалната връзка може да се окаже оставена на заден план. Това, което малцина отчитат е, че липсата на секс може да засегне хората физически и емоционално, без те да си дават сметка за това.

Ето някои от загубите за организма, до които сексуалното въздържание може да доведе:

1 – ИМУННАТА СИСТЕМА СТАВА ПО-УЯЗВИМА

Редовният полов живот спомага за стимулиране на имунната система, намалявайки риска от заразяване с инфекции като грип или настинка. Хората, които правят секс веднъж или два пъти седмично, имат 30% по-висок имуноглобулин А (IgA), вещество което стимулира имунната система и помага в борбата с инфекциите.

2 – УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЛУЧАИТЕ НА ГЛАВОБОЛИЕ

Изследвания на учените от университета в Мюнстер, Германия разкриват, че сексът може да бъде естествено обезболяващо средство за главоболие и може да облекчи ефективно мигрена и клъстерно главоболие. От анкетираните 400 участника в проучването, 60% от пациентите с мигрена и 36% от тези с клъстерно главоболие се чувстват по-добре след полов акт.

Липсата на секс в ежедневието може да ви остави с чувството на умора и да увеличи главоболието. При секс се увеличава производството на ендорфин и окситоцин, т.нар. хормони на щастието, спомагащи да се предотврати появата на главоболието.

3 – НАМАЛЯВА СЕ ГЪВКАВОСТТА НА ТЯЛОТО

Ако изпитвате множество болки в тялото или затруднения при извършване на ежедневни задачи, може да има едно просто обяснение: липса на секс. Сексуалната връзка осигурява отпускане на мускулите, увеличавайки гъвкавостта, така че е обичайно да чувствате известна болка в тялото, когато отново започнете да правите секс.

4 – УВЕЛИЧАВА СЕ ЧУВСТВОТО НА ТРЕВОЖНОСТ И СТРЕС

Липсата на секс води до покачване на кръвното налягане и е пряко свързана с увеличените нива на стреса. По време на секс тялото произвежда ендокрин, допамин и окситоцин, които в комбинация помагат да се намали стреса и диастоличното кръвно налягане.

5 – НАМАЛЯВА СЕ САМОЧУВСТВИЕТО

Липсата на сексуална връзка може да доведе до неразбирателство в двойката и да повлияе на самочувствието и на двамата партньори. Мъжете обикновено започват да се съмняват в своята потентност, а жените – в това, че спътника и може да и изневерява. Сексуалното въздържание в определени случаи може да доведе до депресивни състояния.

6 – ВЛОШАВА СЕ КАЧЕСТВОТО НА СЪНЯ

Забелязали ли сте, че след секс повечето хора заспиват, което не е свързано само с приятната умора в момента. По време на оргазъм тялото ни освобождава вече познатите ендорфин и окситоцин, хормоните които предизвикват чувството на удовлетвореност и щастие и водят до по-дълок сън. Според специалистите, сексът е най-добрата и естествена физическа активност за практикуване преди лягане.

7 – НАМАЛЯВА СЕ ЛИБИДОТО

Липсата на сексуален живот се отразява директно върху хормоните, произвеждани от организма. Когато човек не прави дълго време секс, либидото му също е застрашено. То е пряко свързано с възбудата и един сексуален акт може да причини болка или затруднения както при жените, така и при мъжете.

8 – КОСАТА И КОЖАТА ЗАГУБВАТ БЛЯСЪК

Това е много често срещан и забележим проблем особено при жените. Хормоните, освободени по време на секс помагат за производството на вещества като колаген, които са от съществено значение за поддържане на естествения блясък и еластичност на кожата и косата.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *