Лятото е сезонът на басейните, плажа, топлото време и, разбира се за ваканция или поне няколко дни почивка на слънце. Тези прекрасни иначе места обаче крият едни почти невидими „врагове“. Това са гъбичките и бактериите, които обичат да се размножават в едно от най-интимните места на жената: вагината. Влагата и топлината на мокрия бански костюм са идеални за разрастването им както и тесните дънки, пълната депилация на гениталната област и използването на ароматизирани продукти за интимна хигиена.

Прекомерното размножаване на тези микроорганизми води до появата на вагинално течение, което е родово име за различни вагинални инфекции, много често срещани в живота на сексуално активните жени.

Навътре в заболяванията

Сърбеж във влагалището с белезникава секреция (подобно на пресечено мляко) и усещане за парене са симптомите на кандидоза, инфекция, често срещана през летния сезон. И нерядко вината за това е наша. Много жени остават по цял ден на плажа с мокри бикини, като по този начин предоставят идеалната за размножаването на гъбичките среда – топлина и влага. Начинът да се предпазим е като сменяме мокрия бански костюм със сух след всяко излизане от водата.

Бактериалната вагиноза се причинява от бактерии, предимно анаеробни, като най-често срещаната е Gardnerella vaginalis. В този случай течението е сиво, с неприятна миризма на риба, особено след сексуален контакт. Според гинеколозите този проблем е тясно свързан с използването на плътно прилепнали панталони, които не позволяват локална вентилация и улесняват разпространението на тази бактерия във вагината.

Друга често срещана инфекция е трихомониаза, причинена от протозойни Trichomonas vaginalis. Предавано по полов път, заболяването може да бъде асимптоматично. Когато има симптоми, може да се появи жълтозелен секрет с лоша миризма, сърбеж, дразнене и възпаление на вулвата, дискомфорт при уриниране и болка по време на полов акт.

Как се случва

Микрофлората на влагалището съдържа различни микроорганизми, които поддържат идеалната киселинност за естествено защитаване на вагиналната среда срещу развитието на колонии от бактерии и гъбички, причиняващи инфекции. При най-малкия дисбаланс се появяват рискове тази естествена система за защита да се провали. Те са свързани най-вече с лоша хигиена, използване на стегнати дрехи и синтетични тъкани, алергии към някои парфюмирани продукти, нисък имунитет, хормонални промени и употреба на антибиотици.

Погрижете се за себе си

  1. На плажа или басейна, избягвайте да стоите дълго време в мокър бански костюм. Сменяйте при всяко влизане във водата.
  2. Внимавай с депилацията. Това е инвазивен процес, който оставя малки кожни увреждания, улеснявайки навлизането на бактерии. Направете депилация на интимния регион седмица преди плажа или басейна.
  3. Избягвайте много тесни дънки. Освен че е трудно да се аерира влагалището, те могат да съдържат бактерии, ако се използват многократно, без да се перат.
  4. Използването на синтетични тъкани не е препоръчително, тъй като затруднява вентилацията на влагалището. Предпочитайте изцяло памучни бикини пред тези, които имат само подплата от памук.
  5. Лекарите казват, че спането без бикини е добър начин за аериране на гениталната област.
  6. Внимавайте с интимните сапуни, защото този вид продукт се бори както с вредните микроорганизми, така и с необходимите за вагината. Ако се използва, количеството трябва да бъде малко и да се изплаква много добре.
  7. Избягвайте парфюмни продукти като дамски превръзки, тоалетна хартия и интимни дезодоранти, тъй като те могат да причинят алергии.
  8. Сменяйте по-често от обикновено дамските превръзки в горещото време.
  9. Използването на вагинален душ с противовъзпалителен лекарствен разтвор за вагинално приложение бързо повлиява симптомите на възпалението-болката, паренето и сърбежа и действа локално антисептично.
  10. Консултирайте се с вашия гинеколог на всеки шест месеца или една година за рутинни гинекологични изследвания.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *