Фиброидите са често срещани образувания на матката. Те се появяват през годините, в които обикновено сте в състояние да забременеете и да родите. Фиброидите на матката не са рак и почти никога не се превръщат в рак. Те не са свързани и с по-висок риск от други видове рак на матката. Наричат се още лейомиоми (lie-o-my-O-muhs) или миоми.

Фиброидите се различават по брой и размер. Може да имате един фибром или повече. Някои от тези образувания са твърде малки, за да се видят с очите. Други могат да нараснат до размера на грейпфрут или по-големи. Фибром, който стане много голям, може да изкриви вътрешната и външната част на матката. В екстремни случаи някои фиброиди нарастват достатъчно, за да запълнят таза или областта на стомаха. Те могат да накарат жена да изглежда бременна.

Симптоми

маточни фиброидиМного жени, които имат миома на матката, нямат никакви симптоми. При тези, които имат, симптомите могат да бъдат повлияни от местоположението, размера и броя на фибромите.

Най-често срещаните симптоми на миома на матката включват:

 • Силно менструално кървене или болезнена менструация.
 • По-дълги или по-чести периоди.
 • Натиск или болка в таза.
 • Често уриниране или проблеми с уринирането.
 • Растяща зона на стомаха.
 • Запек.
 • Болка в областта на стомаха или долната част на гърба, или болка по време на секс.

В редки случаи фибромът може да причини внезапна, сериозна болка, когато престане да се кръвоснабдява и започне да умира.

Често фибромите се групират според местоположението им. Интрамуралните фиброиди растат в мускулната стена на матката. Субмукозните фиброиди изпъкват в маточната кухина. Субсеросалните фиброиди се образуват от външната страна на матката.

Кога да посетите лекар

Обърнете се към Вашия лекар, ако имате:

 • Болка в таза, която не изчезва.
 • Силна или болезнена менструация, която ограничава възможностите ви за действие.
 • Зацапване или кървене между менструациите.
 • Проблеми с изпразването на пикочния мехур.
 • Постоянна умора и слабост, които могат да бъдат симптоми на анемия, т.е. ниско ниво на червени кръвни клетки.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате силно кървене от влагалището или остра болка в таза, която настъпва бързо.

Причини

Точната причина за появата на миома на матката не е ясна. Но тези фактори могат да играят роля:

 • Промени в гените. Много фиброми съдържат промени в гените, които се различават от тези в типичните мускулни клетки на матката.
 • Хормони. Два хормона, наречени естроген и прогестерон, карат тъканта, която покрива вътрешността на матката, да се удебелява по време на всеки менструален цикъл, за да се подготви за бременност. Изглежда, че тези хормони също така помагат на фибромите да растат.
 • Други растежни фактори. Вещества, които помагат на организма да поддържа тъканите, като инсулиноподобния растежен фактор, могат да повлияят на растежа на фибромите.
 • Екстрацелуларен матрикс (ECM). Благодарение на този материал клетките се залепват една за друга, подобно на хоросан между тухли. ECM се увеличава във фибромите и ги прави влакнести. ECM също така съхранява растежни фактори и предизвиква биологични промени в самите клетки.

Лекарите смятат, че фибромите на матката могат да се развият от стволова клетка в гладката мускулна тъкан на матката. Една-единствена клетка се дели отново и отново. С течение на времето тя се превръща в твърда, гумена маса, която се различава от близката тъкан.

изчезване на миомаМоделите на растеж на миома на матката са различни. Те могат да растат бавно или бързо. Може и да останат с еднакъв размер. Някои фиброиди преминават през периоди на растеж, а други се свиват сами.

Фиброидите, които се образуват по време на бременност, могат да се свият или да изчезнат след бременността, тъй като матката се връща към обичайния си размер.

 

 

Рискови фактори

Известни са малко рискови фактори за появата на фибромиома на матката, освен че сте в репродуктивна възраст. Те включват:

 • Раси. Всички хора в репродуктивна възраст, които са родени като жени, могат да развият фиброми. Но при чернокожите е по-вероятно да имат фиброми, отколкото при хората от други расови групи. Чернокожите имат фибромиоми в по-млада възраст, отколкото белите хора. Също така е вероятно да имат повече или по-големи фиброиди, както и по-лоши симптоми, отколкото белите хора.
 • Семейна история. Ако майка ви или сестра ви са имали фиброми, рискът да се сдобиете с тях е по-висок.
 • Други фактори. Започването на менструация преди 10-годишна възраст; затлъстяването; ниското съдържание на витамин D; храненето с повече червено месо и по-малко зеленчуци, плодове и млечни продукти; пиенето на алкохол, включително бира, изглежда повишават риска от появата на фиброми.

Усложнения

Фиброидите на матката често не са опасни. Но те могат да причинят болка и да доведат до усложнения. Те включват спад на червените кръвни клетки, наречен анемия. Това състояние може да причини умора от голямата загуба на кръв. Ако по време на менструация кървите силно, Вашият лекар може да Ви каже да приемате добавка с желязо, за да предотвратите или да се справите с анемията. Понякога човек с анемия трябва да получи кръв от донор, наречена кръвопреливане, поради загуба на кръв.

Бременност и фиброми

Често фиброидите не пречат на забременяването. Но някои фиброиди – особено субмукозните – могат да причинят безплодие или загуба на бременност.

Фиброидите могат също така да повишат риска от някои усложнения при бременност. Те включват:

 • Откъсване на плацентата – когато органът, който доставя кислород и хранителни вещества на бебето, наречен плацента, се отдели от вътрешната стена на матката.
 • Ограничение на растежа на плода, когато нероденото бебе не расте толкова добре, колкото се очаква.
 • Преждевременно раждане, при което бебето се ражда твърде рано, преди 37-ата седмица от бременността.

Превенция

Изследователите продължават да проучват причините за появата на фиброзни тумори. Необходими са още изследвания за това как да се предотврати появата им. Възможно е да не е възможно да се предотвратят фибромиомите на матката. Но само малък процент от тези тумори се нуждаят от лечение.

Възможно е да намалите риска от поява на фибромиома с промени в здравословния начин на живот. Опитайте се да поддържате здравословно тегло. Правете редовни физически упражнения. И се хранете балансирано с много плодове и зеленчуци.

Някои изследвания показват, че противозачатъчните хапчета или дългодействащите контрацептиви, съдържащи само прогестин, могат да намалят риска от фиброми. Но употребата на противозачатъчни хапчета преди 16-годишна възраст може да е свързана с по-висок риск.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *