Посещението при пулмолог и предстоящите изследвания могат да изглеждат обезпокоително за мнозина, но е важно да знаете, че тези процедури са стандартна част от диагностиката и лечението на заболяванията на дихателната система. Всички те са разработени с мисъл за вашето здраве и благополучие, като имат за цел да предоставят на лекарите важна информация, която може да помогне за поставянето на точна диагноза и началото на подходящо лечение.

Помнете, че медицинският персонал е там, за да ви подкрепи през целия процес. Не се колебайте да задавате въпроси и да изразявате своите притеснения; те са обучени да ви обяснят как протича всяка процедура и как можете да се подготвите за нея. Много от изследванията са напълно безболезнени и не изискват специална подготовка.

Какво представлява прегледът при пулмолог

преглед при пулмологПрегледът при пулмолог обикновено включва няколко основни стъпки, които помагат на специалиста да оцени състоянието на дихателната система на пациента. Пулмологията е медицинска специалност, която се занимава с болестите на дихателната система. Ето основните стъпки, които могат да бъдат част от преглед при пулмолог:

 1. Анамнеза: Първата стъпка е събиране на медицинска анамнеза, която включва въпроси относно текущите симптоми на пациента, продължителността на тези симптоми, лична и семейна история на респираторни заболявания, както и информация за предишни медицински или хирургични лечения, алергии и употреба на лекарства.
 2. Физикален преглед: Следващата стъпка е физикален преглед, който обикновено включва оценка на дихателната система чрез слушане на белите дробове със стетоскоп за проверка на наличието на аномални звуци като хрипове, свистене или ослабено дишане. Пулмологът може също така да провери за признаци на дихателни затруднения, учестено дишане и да оцени състоянието на носните проходи, гърлото и др.
 3. Диагностични изследвания: В зависимост от симптомите и резултатите от физикалния преглед, могат да бъдат предписани допълнителни диагностични тестове. Това може да включва рентгенови снимки на гръдния кош, компютърна томография (КТ), спирометрия (тест, който оценява функцията на белите дробове), пулсова оксиметрия (за измерване на насищането на кислород в кръвта) и други специализирани тестове като бронхоскопия.
 4. Оценка и планиране на лечението: След като се събере цялата информация от анамнезата, физикалния преглед и диагностичните изследвания, пулмологът ще оцени състоянието на пациента и ще разработи план за лечение. Този план може да включва медикаменти, промени в начина на живот, рехабилитация, а в някои случаи и хирургическа намеса.

Важно е да се отбележи, че точните стъпки на прегледа при пулмолог могат да варират в зависимост от индивидуалните нужди на всеки пациент и спецификата на заболяването.

Как протичат основните видове изследвания

Видовете изследвания, които пулмолог може да предпише, са разнообразни и всяко от тях има за цел да предостави различна информация относно функционирането на дихателната система. Ето подробности за няколко често използвани изследвания:

1. Рентгенова снимка на гръдния кошпулмолог

 • Какво представлява: Рентгеновите снимки използват малки дози радиация, за да създадат изображения на структурите вътре в тялото. Рентген на гръдния кош може да покаже сърцето, белите дробове, въздушните пътища, костите на гръдния кош и диафрагмата.
 • Как протича: Пациентът стои пред рентгеновата машина, а на гърдите му се поставя специална плака. Може да бъде помолен да задържи дъха си за кратко, докато се прави снимката, за да се получи ясно изображение. Напълно безболезнено е.

2. Компютърна томография (КТ)

 • Какво представлява: КТ използва компютърна обработка в комбинация с множество рентгенови снимки, за да създаде подробни напречни изображения на тялото. Това може да даде по-детайлна информация за белите дробове и други структури в гръдния кош.
 • Как протича: Пациентът лежи на маса, която се плъзга вътре в КТ машината, която е като голям пръстен. Процедурата е безболезнена и може да отнеме няколко минути.

3. Спирометрия

 • Какво представлява: Спирометрията е тест за функцията на белите дробове, който измерва количеството въздух, което човек може да издиша и да вдиша, както и колко бързо може да издиша.
 • Как протича: Пациентът диша през устник, свързан със спирометър. Първо дълбоко вдишва, след това издишва със сила и възможно най-бързо. Този процес може да бъде повторен няколко пъти, за да се осигури точност на резултатите.

4. Пулсова оксиметрия

 • Какво представлява: Пулсовата оксиметрия е неинвазивен метод за измерване на насищането на кислород в кръвта. Това помага на лекарите да разберат дали тялото на пациента получава достатъчно кислород.
 • Как протича: Малък уред, наречен оксиметър, се поставя на пръста на пациента. Той използва светлина, за да измери количеството кислород в кръвта и пулса. Тази процедура е бърза, безболезнена и може да се извършва в амбулаторна обстановка.

5. Бронхоскопия

 • Какво представлява: Бронхоскопията е процедура, при която се използва тънък, гъвкав инструмент (бронхоскоп) за наблюдение на вътрешността на дихателните пътища и белите дробове. Това изследване позволява на лекарите да визуализират вътрешността на бронхите и да вземат проби, ако е необходимо.
 • Как протича: Пациентът обикновено получава седативи и местна анестезия. Бронхоскопът се въвежда през носа или устата, преминава през гърлото и влиза в дихателните пътища. Процедурата може да бъде неприятна, но не е болезнена.

6. Сънна апнея тестове

 • Какво представлява: Тестовете за сънна апнея оценяват как диша човек по време на сън. Те могат да включват полисомнография, която се провежда в специализиран център за сън, или домашни тестове за сън.
 • Как протича: По време на полисомнография, на пациента се поставят различни сензори, които измерват дишането, кислородното насищане в кръвта, движенията на тялото и мозъчната активност. Домашните тестове са по-ограничени и обикновено измерват дишането и кислородното насищане.

7. Плеврална биопсияизследвания при пулмолог

 • Какво представлява: Плевралната биопсия е процедура за вземане на малък образец от плеврата (обвивката на белите дробове), за да се изследва за наличие на заболявания.
 • Как протича: Може да се извърши под местна или обща анестезия. Има различни методи за вземане на биопсия, включително иглена биопсия, където се използва тънка игла, или чрез видеоасистирана торакоскопска хирургия (VATS), която позволява на лекарите да видят плеврата и да вземат проби под пряко визуално наблюдение.

Всеки от тези тестове има своите специфики и предназначение, като се избира в зависимост от състоянието, което трябва да бъде диагностицирано или мониторирано. Пулмологът ще определи кои изследвания са подходящи за всеки индивидуален случай, базирано на симптомите, анамнезата и предварителната оценка.

Знанието и разбирането на това, какво да очаквате, могат значително да намалят всякакво чувство на тревожност. Вашето здраве заслужава внимание и грижа, а пулмологичните прегледи са ключов елемент за поддържането на добро дихателно здраве. Помнете, че ранната диагностика и лечение могат да имат значително въздействие върху качеството на живот и дългосрочните здравни резултати. Подходете към този процес с увереност, знаейки, че всяка стъпка е направена с цел да ви осигури най-добрата възможна грижа.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *