стресът влияе на имунитета

Съвременният човек е подложен на редица предизвикателства, които често водят до стрес. Стресът е естествена реакция на организма, която възниква когато изпадаме в ситуация на опасност или пряка заплаха. Напрегнатите моменти предизвикват незабавна реакция от организма, който отделя повече адреналин /хормон, който ускорява сърдечния ритъм/ и кортизол / вещество, което повишава кръвното налягане и увеличава енергийното снабдяване на мускулите/. Всички тези модификации имат за цел да ни направят готови да се сблъскаме или да избягаме от опасността – умение, необходимо за оцеляването на човешкия вид. Реакцията на стрес е необходима биологична обратна връзка за адаптиране към новите ситуации и засяга над 90% от населението на света.

Нервността на съвременния човек е практически постоянна – започва сутрин в транспорта, на опашките, на работа… превръщайки стреса в хронично заболяване. Непрекъснатото производство на елементи като кортизол и адреналин напълно десбалансира имунната система.

Телата ни са способни да се справят с разумна доза стрес, но дългосрочният хроничен стрес води до тежки последици за здравето, трудоспособността, човешките взаимоотношения и качество на живот, причинявайки безсъние, умора, главоболие, тъга и раздразнителност, затруднено концентриране и бели петна в паметта, загуба на тегло или наддаване, постоянно неудовлетворение и социална изолация, лошо храносмилане, нисък имунитет.

Видове стрес:

  1. Остър: той е по-интензивен и за по-кратък период. Обикновено се причинява от травматични, но временни ситуации, като депресия при загубата на близък.
  2. Хроничен: засяга голяма част от хората, когато тялото е изложено в повишено състояние на стрес през повечето време.

Еволюцията на стреса протича в три фази:

  • Фаза на предупреждение: възниква, когато индивидът влезе в контакт със стресора – Студени ръце и / или крака, суха уста, стомашни болки,изпотяване, мускулно напрежение и болка, например в областта на рамото, стискане на челюстта или гризане на нокти / връх на писалка, преходна диария, безсъние, ускорен пулс, задух, внезапно и преходно повишаване на кръвното налягане, възбуда.
  • Фаза на съпротива: тялото се опитва да върне баланса си. Организмът може да се адаптира към проблема или да го елиминира. – Проблеми с паметта, общо неразположение, изтръпване в крайниците (ръце и / или крака), усещане за постоянно физическо изтощение, промяна в апетита, поява на кожни проблеми, артериална хипертония, постоянна умора, продължителен гастрит, виене на свят, прекомерна емоционална чувствителност, мания към стресора, прекомерна раздразнителност, намалено сексуално желание.
  • Фаза на изтощение: в тази фаза могат да възникнат редица физически увреждания под формата на заболявания: честа диария, сексуални затруднения, изтръпване в крайниците, безсъние, нервни тикове, потвърдена артериална хипертония, продължителни кожни проблеми, крайна промяна в апетита, ускорен пулс, често замайване, язва, неспособност за работа, кошмари, апатия, прекомерна умора, раздразнителност, емоционална свръхчувствителност, загуба на чувство за хумор.

Превенция и контрол

Няма универсална рецепта за справяне със стреса, но можем да намалим въздействието му и да почувстваме съществена разлика в нивото му, прилагайки определени техники.

Физическа активност: 30 минути физическа активност дневно подобрява сърдечно-съдовите и дихателните функции, помага при физическото и психическо здраве и индуцира производството на естествено релаксиращи и обезболяващи вещества като ендорфини.

Храна: по време на стресовия процес тялото губи много витамини и хранителни вещества, така че за да компенсирате тази загуба се препоръчва прием на много зеленчуци и плодове, тъй като те са богати на витамини от група В, витамин С, магнезий, цинк и манган. Броколи, цикория, манго и маруля са богати на тези хранителни вещества. Калцият може да бъде доставен с мляко и млечни продукти. Тантум Натура хранителна добавка с Прополис и обогатена с витамин С и цинк може да подпомогне функциите на имунната система когато тялото е подложено на голям стрес (при смяна на сезоните).

Медитация: Състоянието на дълбока релаксация намалява маркерите на възпалението и забавя стареенето на клетките.

Пеене: освен за облекчаване на стреса, нивата на възпалителните протеини намаляват при хората, които пеят редовно.

Смях: Смехът намалява нивата на хормоните на стреса, увеличава притока на кислород в кръвта, подобрява функциите на мозъка и засилва паметта.

Изкуството като хоби: писането, рисуването, приложните изкуства или свиренето на инструмент оказват добро влияние върху защитните сили.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *