онкология

Какво представлява медицинската онкология?

Медицинската онкология е специалност, която се занимава с лекарствената терапия на солидните злокачествени тумори (рак на гърдата, на яйчниците, на дебелото черво и др.). До момента вместо термина „медицинска онкология“ често се използваше като заместител „химиотерапия“. С напредъка на медицината и науката обаче, лекарственият и терапевтичен арсенал за лечение на рак включва не само химиотерапия, а още и таргетна или прицелна терапия, хормонална терапия и др. Специалистите по медицинска онкология са тези, които определят с кой лекарствен продукт/терапия да се проведе лечението, прецизирайки го за точно определния тумор и следвайки резултатите от хистологичното изследване, индивидуалните характеристики на даден пациент на базата на изследвания на кръвта, други специфични изследвания и маркери.

Важно е пациентите да са наясно, че е задължително при диагностицирането и лечението на онкологично заболявания да се следва мултидисциплинарен подход и строго индивидуален план за лечение според спецификите на тумора и нуждите на всеки човек. В някои лечебни заведения в страната, онкологичните звена обединяват в себе си структури по Медицинска онкология, Лъчелечение и Нуклеарна медицина, и така успяват да предоставят възможно най-пълноценната медицинска грижа за пациентите с онкозаболявания, които имат възможност за бързо и оптимално взаимодействие между различните специалисти.

Това отнема от административната тежест и обикалянето по различни болници – нещо, което често се налага, поради спецификата на онкологичните заболявания, а именно – те изискват комплексно лечение и ангажирането на голям екип от специалисти по онкология и не само. В последните години лечебните заведения все повече припознаха необходимостта и от звено за психологическа помощ и подкрепа на заболелите с онкологични заболявания. Онези лечебни заведения, които разполагат със специалист в тази сфера и успоредно с лечението провеждат и психо-социален модел на подкрепа, успяват да предоставят на раково болните  не само пълноценна медицинска грижа, но безценна помощ в справянето с психологическите последици от заболяването. Психологът често е в подкрепа и на близките на пациентите със злокачествени онкологични заболявания, за да осигури емоционална помощ и на хората, които се грижат за онкоболните и се сблъскват с редица трудности при справяне с болестта в опита си да поддържат добро качество на живот. Продължителното лечение и палиативните грижи за хората с онкологични заболявания често са изтощителни и за близките в семейството.

МБАЛ „Уни Хоспитал“

Кога да потърсим консултация с онколог?

Профилактиката заема централно място в борбата с онкологичните заболявания. Годишните профилактични прегледи и изследвания, както и навременната консултация със специалист дори при най-малкото или леко оплакване са от изключителна важност. Ранното диагностициране е ключов параметър при онкологичните заболявания, защото значително увеличава шансовете за успех при лечението на рак и категорично подобрява възможността специалистите да контролират по-добре заболяването, когато е диагностицирано в ранен стадий. Ранната диагноза е предпоставка за добра прогноза, категорични за специалистите от Онкологичния център на Uni Hospital. В същото време късно поставената диагноза, консултацията със специалист при вече обострена симптоматика и задълбочен проблем намаляват възможностите за реакция от страна на медиците и шансовете за постигане на оптимални резултати в лечението на дадения пациент. „Ракът не е присъда“, категорични са водещите за страната ни специалисти от онкологичен център „Уни Хоспитал“ и допълват, че научният напредък в медицината дава много нови възможности за лечение и противоракови средства за онкологично болните пациенти.

Ако заболяването и съпътстващото му лечение са станали причина за по-дълъг болничен и като цяло невъзможност да изпълнявате професионалните си задължения и загуба на работоспособност, е добре да се информирате какви са възможностите за явяването пред Териториално-експертната лекарска комисия – ТЕЛК. Комисията ще определи процентът на трайно загубена работоспособност .

Медицинската онкология включва ли химиотерапия?

Назад в годините терминът „химиотерапия“ се възприема като синоним на термина „медицинска онкология“. В съверемието обаче арсеналът на специалистите от възможности за противотуморното лечение не се изчерпва само с химиотерапия, а включва и таргетна (прицелна) терапия, ендокринна (хормонална) терапия, имунотерапия и др. Оценката на специалистите в областта на туморните заболявания е от ключово значение за това кой подход/терапия ще следва лечението на пациента, тъй като в медицинската онкология често се прилагат успоредно като лечение няколко от останалите възможности за лечението на рак:

  • хирургия или оперативно отстраняване на туморната формация;
  • лъчелечение;
  • нуклеарна медицина.

Независимо от това коя терапия или комбинация от методи на лечение ще назначи лекуващия лекар, пациентите е добре да попитат своя лекар за всичко, което ги интересува или е неясно за тях във връзка с процеса на лечение или медицинската онкология. Пациентите следва да са максимално информирани и да им бъде разяснено от лекар какво им предстои, какво могат да очакват при провеждането на всяка терапия или прием на медикамент. Важно е те да са наясно със странични ефект, ако се появят такива, с най-честите нежелани реакции (напр. гадене, повръщане, косопад и др.)

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *