какво може да се яде при диария

Когато става дума за диария, малцина са тези, които се отзовават с ентусиазъм на темата. Нека обаче погледнем на нея под друг ъгъл – не като на неприятно неразположение, а като на възможност за по-добро разбиране на нашето здраве и благосъстояние. Въоръжени с чувство за хумор и медицински факти, ще се потопим в дълбините на този деликатен въпрос, като се опитаме да открием защо понякога нашите черва решават да вземат нещата в свои ръце (или по-скоро в своите стени) и какво да включим в диетата си.

От какво се предизвиква диарията

Диарията или на по-разговорно разстройството може да бъде причинена от множество фактори, включително инфекции, хранителни непоносимости, заболявания на стомашно-чревния тракт и странични ефекти от лекарства. Ето някои от най-честите причини за диария:жена с разстройство

 1. Инфекции: Бактериални, вирусни или паразитни инфекции могат да я причинят. Примери включват салмонела, норовирус и гиардия.
 2. Хранителни непоносимости и алергии: Някои хора могат да развият диария като реакция на определени храни, които не могат да бъдат правилно смилани или абсорбирани от тялото, като например лактозата (непоносимост към млечни продукти) или глутена (цьолиакия).
 3. Хронични заболявания: Състояния като възпалителни чревни заболявания (например, болест на Крон и улцерозен колит), ирибален синдром (ИБС), и някои ендокринни заболявания като диабет могат да причинят диария.
 4. Лекарства: Антибиотиците и други лекарства могат да причинят диария като страничен ефект, тъй като могат да нарушат естествената баланса на бактериите в червата.
 5. Стрес и анксиозност: Психологическият стрес и анксиозността могат да влияят на функционирането на червата и да причинят диария при някои хора.
 6. Алкохол и кафе: Прекомерната консумация на алкохол или кафе може да раздразни стомашно-чревния тракт и да причини диария.
 7. Хранителни добавки: Някои хранителни добавки, особено тези, които съдържат магнезий, могат да причинят диария.

Важно е да се идентифицира основната причина за диарията, за да се може да се предприеме подходящо лечение. В някои случаи, особено при тежка, продължителна или съпроводена с други симптоми диария, е необходимо да се консултирате с лекар за точна диагноза и лечение.

Какво можем да ядем докато сме с разстройство

При разстройство е важно да се спазва диета, която е лесно смилаема и не натоварва стомаха и червата. Ето няколко препоръки за храни, които обикновено се считат за подходящи при разстройство:

 1. Банани – Те са богати на калий и помагат за възстановяването на електролитите, които могат да се загубят при диария.
 2. Ориз – Бял ориз е добър избор, тъй като е лесно смилаем и помага за абсорбирането на излишните течности в стомашно-чревния тракт.
 3. Ябълки (или ябълков пюре) – Ябълките съдържат пектин, който помага за възстановяването на нормалната функция на червата.
 4. Тост или печен хляб – Това са прости въглехидрати, които са лесни за стомаха и могат да помогнат при чувство на гадене.
 5. Крекери – Подобно на тоста, крекерите могат да помогнат за усещането за пълнота и да са лесни за храносмилането.
 6. Варено пиле или риба – Избягвайте мазнините, но леко варено или печено пиле може да предостави необходимите протеини без да натоварва стомаха.
 7. Картофено пюре – Важно е да се избягват добавките като масло и мляко в големи количества, но просто картофено пюре може да бъде добър избор.

Важно е да се пият много течности, за да се избегне дехидратация, особено ако имате диария или повръщане. Водата, билковите чайове и разтворимите електролитни напитки могат да помогнат за поддържането на хидратацията.

Избягвайте храни, които могат да дразнят стомаха или да увеличат симптомите на разстройство, като например мазни храни, пържени храни, млечни продукти, кофеин и алкохол, докато не се почувствате по-добре.

Винаги е добра идея да се консултирате с лекар или диетолог, особено ако симптомите продължават или са тежки, за да получите индивидуални препоръки и съвети.

Как да спрем разстройството без лекарства

За спирането на диарията без употребата на медикаменти може да се опитат няколко естествени и поддържащи подхода, които помагат на тялото да се възстанови по-бързо. Някои медицински състояния, а най-често бременните жени имат нуждата точно от тези методи са спирането на разстройство, предвид че не могат да пият хапчета. жена с диария

 1. Диета BRAT: Тази диета включва Банани, Ориз, Ябълково пюре и Тост (BRAT от английските думи Bananas, Rice, Applesauce, Toast), които са богати на въглехидрати и лесни за смилаеми, и могат да помогнат за намаляване на диарията.
 2. Избягване на определени храни: Някои храни могат да влошат диарията, включително млечни продукти, мазни храни, високофибриста храна и изкуствени подсладители. Препоръчително е да ги избягвате, докато симптомите отшумят.
 3. Пиене на билкови чайове: Някои билкови чайове като чай от джинджифил или мента могат да помогнат за облекчаване на стомашните спазми и намаляване на диарията.
 4. Пробиотици: Пробиотиците са „добри“ бактерии, които помагат за поддържането на здравето на червата. Те могат да се намерят в храни като кисело мляко, кефир и ферментирали храни или като добавки. Пробиотиците могат да помогнат за балансиране на чревната флора и ускоряване на възстановяването.
 5. Отдих: Осигуряването на достатъчно почивка и отдих може да помогне на тялото да се възстанови по-бързо от диарията.
 6. Хидратация: Тъй като диарията може да доведе до дехидратация, пиенето на достатъчно течности е изключително важно. Водата, бульоните и оралните рехидратационни разтвори (които съдържат соли и захари) помагат за възстановяване на течностите и електролитите, загубени при диария.
 7. Оризова вода: направете оризова вода като просто съотнощението на ориз:вода го оставите голямо при варенето, например 1:6. Отделете водата и я пийте.

Важно е да се отбележи, че при тежка, продължителна или кръвна диария, придружена с висока температура или силна болка, трябва да потърсите медицинска помощ. Тези подходи могат да помогнат за лека до умерена диария, но медицинската оценка е важна за определяне на причината и необходимостта от специфично лечение.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *