задържане на вода

Задържането на вода, известно още като едем, е често срещано състояние, при което се натрупва излишна течност в тъканите. Може да се прояви по различни начини, включително подуване на краката, глезените, пръстите, лицето или корема.

задържане на вода симптоми

Ето основните фактори и симптоми, които могат да доведат до задържане на вода:

 • Хормонални промени – Хормоналните колебания, особено при жените по време на менструалния цикъл, бременност или менопауза, могат да причинят задържане на вода. Естрогенът и прогестеронът влияят на регулацията на течностите в тялото.
 • Диетични фактори:
  • Висок прием на натрий: Прекомерният прием на сол увеличава задържането на вода, тъй като тялото се опитва да поддържа баланса на натрий и вода.
  • Недостатъчен прием на вода: Парадоксално, недостатъчната консумация на вода може да насърчи тялото да задържа повече вода в опит да предотврати дехидратация.
  • Недостатъчен прием на протеини: Протеините са важни за поддържането на баланса на течностите в тялото. Недостигът на протеини може да доведе до натрупване на течности.
 • Физическа неактивност – Дълги периоди на седене или стоене могат да нарушат нормалното кръвообращение и да доведат до задържане на вода, особено в краката.
 • Медицински състояния – Редица здравословни проблеми могат да причинят задържане на вода, включително сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания (например, цироза), венозна недостатъчност и тиреоидни заболявания.
 • Лекарства – Някои лекарства могат да причинят задържане на вода като страничен ефект. Това включва антихипертензивни средства, кортикостероиди, НСПВС и някои видове хормонални контрацептиви.
 • Физическа активност – Интензивните тренировки могат временно да увеличат задържането на вода в мускулите по време на процеса на възстановяване.
 • Високи температури – Горещото време може да стимулира тялото да задържа вода в опит да се охлади.

Как да се справим със задържането на вода?

 • Намалете приема на натрий: Ограничете консумацията на сол и преработени храни.
 • Увеличете приема на вода и хидратация: Пиенето на достатъчно количество вода помага на тялото да се освободи от излишните течности.
 • Разнообразие в диетата: Включването на храни, богати на магнезий, калий и витамин B6, може да помогне за регулиране на баланса на течностите.
 • Упражнения: Редовните физически активности подобряват кръвообращението и помагат за премахването на излишната течност чрез потене.
 • Компресионно облекло: Носенето на компресионни чорапи или ръкави може да подобри кръвообращението и да намали задържането на вода в краката и ръцете.

Ако подозирате, че задържането на вода е свързано с медицинско състояние или лекарство, консултирайте се с лекар за съвет и потенциално лечение.

Как да разбера дали имам задържане на вода?

причини за задържане на вода

Ако забележите някой от тези симптоми и подозирате, че имате задържане на вода, е важно да предприемете следните стъпки:

 • Наблюдавайте диетата си: Ограничете приема на сол и увеличете консумацията на храни, богати на магнезий, калий и витамин B6.
 • Повишете физическата си активност: Редовните упражнения могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и намаляване на задържането на вода.
 • Консултирайте се с лекар: Ако симптомите са постоянни или ако има подозрение за сериозно здравословно състояние, е важно да потърсите медицинска помощ. Лекарят може да предпише лекарства, които помагат за изхвърлянето на излишната течност от тялото или да идентифицира и лекува основното заболяване, което причинява задържането на вода.

Разпознаването на задържането на вода в тялото може да бъде важна стъпка към идентифицирането на основните причини и намирането на ефективно решение. Задържането на вода, или едем, е състояние, при което излишната течност се натрупва в тъканите на тялото, водейки до подуване и други свързани симптоми. Ето няколко начина, по които можете да определите дали страдате от задържане на вода:

Внимателно наблюдавайте за подуване

Най-честият и забележим признак на задържане на вода е подуването, особено в краката, ръцете, глезените, стъпалата и лицето. Ако забележите, че обувките, пръстените или часовниците ви стават по-тесни без видима причина, това може да е индикация за задържане на вода.

Проверка за питингов едем

Питинговият едем е вид задържане на вода, при който натискът върху подутата област с пръст оставя видима депресия (пит), която изчезва бавно. Това е ясен знак за задържане на вода.

Промени в теглото

Бързото увеличение на теглото за кратък период без промяна в диетата или физическата активност може да се дължи на задържането на вода.

Усещане за стягане или тежест

Задържането на вода често води до усещане за стягане или тежест в засегнатите области, особено около глезените и краката.

Промени в урината

Ако тялото задържа вода, може да забележите промени в честотата или количеството на урината, тъй като тялото се опитва да регулира баланса на течностите.

Умора и подуване около очите

Чувството за умора и видимо подуване около очите също могат да бъдат признаци за задържане на вода.

Задържането на вода може да бъде симптом на широк спектър от състояния, от леки до сериозни, така че е важно да се подходи с внимание и да се търси професионален съвет при нужда.

Кога да се обърна към лекар?

хормони и задържане на вода

Има определени ситуации и симптоми при задържане на вода, които изискват медицинска намеса. Важно е да се обърнете към лекар, ако забележите някой от следните признаци или симптоми, които могат да показват сериозно здравословно състояние или нужда от специализирано лечение:

 1. Продължително или тежко подуване. Ако забележите, че подуването не изчезва с времето или е особено тежко, особено ако е съпроводено с болка, това може да е знак за сериозно състояние, като сърдечна недостатъчност, бъбречни проблеми или чернодробно заболяване.
 2. Подуване, съпроводено с други симптоми. Ако подуването е съпроводено с умора, задух, болка в гръдния кош, затруднено дишане или други необичайни симптоми, това изисква незабавно медицинско внимание.
 3. Бързо увеличение на теглото. Бързото увеличение на теглото за кратък период може да е индикатор за задържане на голямо количество течност и изисква медицинска оценка.
 4. Единично подуване. Ако подуването е локализирано само в един крак, например, това може да е признак за венозна тромбоза (кръвен съсирек) и изисква спешна медицинска помощ.
 5. Без видима причина. Ако не можете да идентифицирате ясна причина за задържането на вода, особено ако сте променили диетата или начина си на живот, и подуването продължава, консултацията с лекар е задължителна.
 6. Необясними симптоми. Всякакви други необясними или тревожни симптоми, които се появяват заедно с задържането на вода, като например промени в уринирането, жълтеница (пожълтяване на кожата и белите на очите), тежка или продължителна умора, също трябва да бъдат проверени от лекар.

Препоръки за обръщане към лекар:

Подгответе подробна история на вашите симптоми и здравословно състояние, включително всички лекарства, които приемате, и диетични навици.

Бъдете отворени и точни при описанието на вашите симптоми и всякакви промени, които сте забелязали в тялото или общото си здравословно състояние.

Следвайте препоръките на лекаря за допълнителни изследвания, лечение и изменения в начина на живот.

Медицинската оценка може да помогне не само за идентифициране на основната причина за задържането на вода, но и за предотвратяване на възможни усложнения от свързани здравословни състояния.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *