намален имунитет през зимата

Какво представлява имунната система?

Всичко това, което телата ни използват за борба с инфекцията: антитела, клетки и толкова много други неща, които ни поддържат здрави. Като цяло имунната система върши невероятна работа като се примирява с безвредните микроби, които живеят в нас и около нас и същевременно идентифицира и изгонва онези по-вредни видове, които могат да причинят инфекции и заболявания.

Обичайно през зимата се увеличава броя на инфекциозните заболявания като грип и настинка, но това не означава, че през този период на годината се наблюдава тенденция на спад на имунитета. Всъщност по-високият процент на заболяваемостта е свързан с други причини, една от които е факта, че хората остават по-дълго на закрито.

При малките деца, които имат по-крехка имунна система, която все още е в процес на развитие, е необходима допълнителна грижа за поддържане на имунитета без значение от сезона. При тях се наблюдават повече повтарящи се инфекции и по-голяма склонност на заразяване с вируси и бактерии през зимата, но това не означава, че периодът е пряко свързан със спад на имунитета.

Воденето на здравословен, балансиран начин на живот е най-доброто нещо, което можете да направите, за да сте сигурни, че имунната ви система функционира оптимално.

Социалната изолация, причинена от пандемията на новия коронавирус, поставя редица предизвикателства в рутината на всеки. От една страна, карантината ни предпазва от най-разнообразните инфекциозни агенти, присъстващи във външната среда и на обществени места (градски транспорт, училище, офис, заведение или търговски центрове), което намалява риска от компрометиране на имунната система.

През зимния период това е още по-подчертано, тъй като хората прекарват повече време на закрито. От друга страна този период на изолация, в който живеем, ограничава дейности, необходими за здравето като спорт и разходки на слънце.

За децата играта на открито стимулира развитието на имунитета, контактът с околната среда позволява да се укрепят защитните сили на организма. Когато веднъж е попаднала на вирус, имунната система обикновено запазва ‘памет’ за това как се е отървала от този вирус от тялото. Ако попадне на същия вирус по-късно в живота, имунната система може да върне тази ‘памет’ и да атакува и победи вируса, преди да ви разболее. Родителите не трябва да пренебрегват нуждите на детото от срещи с природата и пряка слънчева светлина в периода на израстване.

Съветът на специалистите е да се живее здравословно без значение от сезона:

 • Не пушете: това уврежда способността на белия дроб да изчиства инфекцията;
 • Извършвайте умерена физическа активност всеки ден;
 • Поемайте достатъчно слънчева светлина;
 • Хранете се балансирано;
 • Не прекалявайте с алкохола и не допускайте наднорменото тегло;
 • Спете достатъчно и намерете начини да се справите със стреса.

Как можем да подсилим имунитета си?

 • Витамин С, мощен антиоксидант, позволява производството на антитела и осигурява добра устойчивост на инфекции, особено вирусни. Също така, той поддържа тонуса и динамичността на тялото и помага за борба с умората през зимата.
 • Витамин D стимулира имунната защита за борба с немалко инфекции (грип, бронхит, настинки). Когато се сблъска с инфекциозен агент, той индуцира производството на антимикробен пептид, кателицидин, чрез имунните клетки. Намира се в мазната риба, черен дроб,яйца.
 • Някои растения имат признат благоприятен ефект върху имунната система, или като превантивна мярка, или заедно с конвенционалните лечения. Докато някои стимулират естествените защитни сили, други действат директно върху патогените – ехинацея, грейпфрут, живовляк, розмарин, бял равнец.
 • Вдишването на етерични масла, концентрати от активни съставки (чаено дърво, мента, евкалипт) е добър начин за освобождаване на околния въздух от нестабилни патогени, изчистване на дихателните пътища и стимулиране на белодробната имунна система.
 • Приемът на пробиотици консолидира бариерните системи на организма. Те имат положителен ефект при профилактиката и върху симптомите на инфекции на дихателните пътища.
 • Освен това здравата чревна микробиота позволява правилното регулиране на белодробната имунна система. С високо съдържание на пробиотици са ферментиралите продукти като кефир, кисело зеле, кисело мляко.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *