останете здрави, когато детето ви е болно

Омръзнало ли ви е да прихващате всеки вирус или бактерия, които детето ви носи вкъщи? Ето няколко начина, които ще ви помогнат да стоите настрана от тях и осигурявайки си добър имунитет.

Всеки родител е наясно, че детето му ще боледува от време на време. Децата прекарват голяма част от деня си лазейки по пода, пиейки от чашите на приятелчетата си и докосвайки или опитвайки на вкус голяма част от предметите, които привлекат вниманието им. И докато малките деца не са големи почитатели на споделянето на играчките си, то що се отнася до вирусите и бактериите, те са изключително щедри. Вероятността една жена да се разболее от сезонните простудни и грипни заболявания нараства два пъти когато стане майка. Как да останете здрави през зимния сезон, когато сте непрекъснато в ролята на медицинска сестра за вашето кашлящо и подсмърчащо дете? Всичко, което трябва да направите е да задействате план за борба с микробите и подсилване на детския имунитет и своя собствен.

Прекарвайте повече време на мивката

Чували сме препоръката „мийте често ръцете си“ милион пъти и това е така защото тя работи. Ако правите това достатъчно често, ще намалите вероятността да се заразите от детето си с 30-50%. Бързото изплакване няма да свърши работа. Необходимо е ръцете да се мият в продължение на поне 20 секунди с топла вода и сапун. За допълнителна сигурност използвайте и овлажняващ дезинфектант за ръце на алкохолна основа след измиване, докато детето боледува. Сапунът отмива много видове бактерии и вируси, но дезифектантът за ръце ще убие микробите, които сапунът е оставил след себе си. Запасете се с дезинфектант в дамската си чанта, децата имат способността да кихат върху вас дори в моменти, когато наоколо няма мивка. Всичко това звучи натрапчиво, но като се има предвид, че повечето инфекции се разпространяват чрез контакт с ръка, допълнителните усилия си заслужават.

Забранете достъпа до кухнята

Детето може да обича да рисува на кухненската маса и да си играе с тенджери и тигани, но трябва да го държите далеч от кухнята, докато ходи с течащ нос. Кухнята е едно от помещенията в един дом с най-голямо струпване на бактерии. Те могат да оцелеят върху плотове и кухненски маси и по този начин да заразят цялото семейство, попадайки в храната. Хората отварят вратата на хладилника много по-често от всяка друга врата в жилището, което прави дръжката му перфектното място за размяна на бактерии. Освен това бактериите в кухнята се размножават лесно, тъй като много често там се държат влажни, изпръскани с храни кухненски кърпи.

Преминете на цикъл на пране с гореща вода

Използванто на ниска температура при всекидневното пране помага да се пести енергия, но когато детето ви е болно имате разрешението на Майката природа да преминете на гореща вода. Защо? Топлата вода убива повече микроби отколкото студената. Избягвайте да докосвате носа или устата си докато слагате прането в пералнята. Не забравяйте, че боравите със замърсени с бактерии тъкани като ръкавите на блузата, които детето най-вероятно е ползвало за носна кърпичка. Измийте добре ръцете си след като сте готови и пуснете празен цикъл с гореща вода и белина на пералната машина.

Ограничете прегръдките

Това звучи напълно нереалистично, но се опитайте да поддържате известно разстояние между себе си и детето. Ако не можете да устоите да го целунете, насочете се към челото му, вместо традиционната прегръдка и целувка по бузката. Можете да му изпращате въздушна целувка или просто казвайте по-често „обичам те“, когато трябва да го успокоите.

Обявете правило за лично ползване на вещите

Опитвате се да научите детото си да бъде щедро, но когато се разболее от настинка или грип, егоизмът е плюс. Вирусите и бактериите могат да оживеят от 1 час до няколко дни на влажни повърхности, така че не позволявайте на децата си да споделят играчки, кърпи или дори тубичка с паста за зъби, когато някое от тях се разболее.

Отложете измиването на играчките

Дори и да са разпръснати из цялата къща, оставете ги така. Ще намалите риска да се разболеете, ако оставите дезинфекцирането им за след седмица, когато детето ще се е справило с вирусите и бактериите (то ще продължава да заразява играчките си повторно всеки път, когато си играе с тях, така че защо да пипате микробите му, когато не е необходимо?). След като детето се почувства по-добре, атакувайте играчките му като първо ги почистите с кислородна вода и оцет, измийте след това със сапун и гореща вода и след това отново почистете с кислородна вода и оцет. Звучи като много работа, но това е единствения начин да предотвратите разпространението им.

Топ 3 места за разпространение на вируси и бактерии

  1. Дръжките на количките в супермаркетите. Носете дезинфектант за ръце в чантата си и го използвайте, когато приключите да пазарувате.
  2. Пясъчници и съоръжения за игра на детските площадки. Винаги измивайте добре ръцете на детето, след като времето за игра приключи.
  3. Кухненската мивка. Когато изплаквате някои храни, по-специално сурови плодове и зеленчуци, бактерии като E. coli и салмонела попадат в канала и се натрупват там. Почиствайте мивката с белина и вода поне два пъти седмично

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *