пробиотици

пробиотици за чревната флора

Сигурно много пъти сте чували за добрите бактерии, наречени пробиотици. Те присъстват в човешкия организъм от раждането и са там през целия живот. Смята се, че най-много от тях има в червата, но също така се откриват в устната кухина и по кожата. 

Важно е да се поддържа необходимото количество, за да работи храносмилането добре и да се усвояват правилно хранителните вещества. Естествени пробиотици за чревната флора могат да бъдат приемани и като хранителна добавка. Те обикновено се предлагат под формата на прах и капсули. На пазара има продукти, подходящи както за възрастни, така и за деца или дори за бебета. 

Какви са ползите от приема на пробиотици?

Още от древни времена хората са открили полезните свойства на ферментиралите продукти. Всички в България консумират редовно кисело мляко, в чийто състав влиза полезната бактерия Лактобацилус Булгарикус. Много проучвания свързват дълголетието именно с яденето на кисело мляко. Положителните ефекти на пробиотиците за човешкото здраве са много. Хранителната добавка може да съдържа един или повече щамове бактерии, които са полезни за чревната микрофлора и подобряват храносмилането, защото:

  • се грижат за червата по време на употреба на антибиотици – лекарите винаги ги изписват в комбинация с лекарствата, за да успокоят стомашно-чревния тракт;
  • помагат при диария – може да я предотвратят или значително да съкратят периода на неразположение;
  • балансират съотношението между патогенни и полезни бактерии – за да сте здрави и да имате силна имунна система, е важно различните видове бактерии в организма да са в правилните количества;
  • имат потенциала да облекчават дерматит и хранителните алергии – полезни са за различни аспекти от здравето на човека.

От онлайн магазин Ведра Фармаси споделят, че пробиотиците подпомагат отслабената имунна система и имат отношение в синтеза на витамини. 

Защо да изберем хранителната добавка?

Когато консумирате различни напитки и храни, вие не можете да сте сигурни колко точно полезни бактерии сте приели и дали те са стигнали невредими до вашите черва. Ако ги вземате под формата на хранителна добавка с изследвани ефекти и щамове, които доказано достигат до червата, знаете, че дневната доза е постигната. Предимството на модерните препарати се състои в това, че може да изберете точно определени видове, които да повлияят положително на конкретен проблем. Могат да се използват от мъже и жени, а за децата са със специални приятни вкусове. Те имат естествен произход и употребата им може да ви донесе множество ползи. 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *