уринарна инфекция

Какво представляват свръхактивният пикочен мехур?

Свръхактивен пикочен мехур (СПМ) е състояние, при което пикочният мехур се опитва да изхвърли урината, дори когато не е пълен. Ако имате свръхактивен пикочен мехур, често може да почувствате внезапно желание за уриниране или да получите инцидент.

Причини за появата на свръхактивен пикочен мехур

СПМ се случва когато мускулите, които контролират функцията на пикочния мехур, започнат да действат неволно. Има много възможни причини за СПМ, включително начина на живот. В някои случаи употребата на голямо количество алкохол, кафе или енергийни напитки може да е източника на проблема.

Алкохолът и кофеинът действат като диуретици, които карат тялото да произвежда повече урина. Самото пиене на много течности като цяло – с кофеин, алкохол или не – може да допринесе за поява на симптомите на СПМ.

Някои от сериозните здравословни състояния също могат да доведат до СПМ като инсулт или проблеми с нервната система – множествена склероза или болестта на Паркинсон. Неконтролираният диабет води до повишен прием на течности и производство на урина. При мъжете увеличената простата често е причина за СПМ. Острите инфекции на пикочните пътища могат да доведат до симптоми, подобни на тези на СПМ както при мъжете, така и при жените.

Уринарни инфекции

Инфекциите на пикочните пътища се появяват, когато бактерии навлизат по уретрата към пикочния мехур. Циститът е най-често срещаната уринарна инфекция при жени в предменопауза, обхващата само пикочния мехур и уретрата.

Някои жени са по-податливи на тези инфекции след сексуална активност. Също така, загубата на естроген след менопаузата прави пикочните пътища по-уязвими към инфекция.

Лечение на СПМ и уринарни и нфекции

СПМ

Възможностите за лечение на СПМ варират. Упражненията за тазово дъно помогат чрез укрепване на мускулите около шийката на пикочния мехур и уретрата. Загубата на тегло и организацията на времето за прием на течности също могат да допринесат за справяне с проблема.

Вашият лекар може да предпише перорални лекарства за облекчаване на симптомите. По-инвазивните лечения включват инжекции с ботокс в пикочния мехур за по-добър контрол на движението на мускулите.

Уринарна инфекция

Тъй като различни бактерии причиняват инфекциите на пикочните пътища, антибиотиците са основната терапия. Типът антибиотик, предписан от Вашия лекар, ще зависи от Вашето здравословно състояние в момента, тежестта на Вашата УИ и вида на бактериите, които са установени.

Вашият лекар може да препоръча ниски дози антибиотици за определен период от време, ако имате чести инфекции на пикочните пътища.

Уринарна инфекция и други симптоми

Инконтиненцията на урината е често срещан признак на УИ заедно с честото желание за уриниране. Пациентите с УИ имат усещане за парене при уриниране, урината е мътна, често със силна и неприятна миризма.

Мъжете с УИ могат да изпитват ректална болка, докато болката при жените се усеща в гърба или таза.

Ако имате някой от тези симптоми, трябва да бъдете прегледани от лекар. Ако сте диагностицирани с УИ, Вашият лекар ще Ви предпише курс на антибиотици.

Уринарна инфекция или СПМ?

Внезапното и често желание за уриниране е симптом както при СПМ, така и при УИ. Ако нямате други оплаквания, като дискомфорт по време на уриниране, вероятно имате СПМ, а не УИ.

Симптомите на СПМ са постоянни, докато симптомите на УИ са внезапни и могат да бъдат съпроведени с повишена температура.

Въпреки че и двата проблема са неприятни, те са лечими и изискват медицинска намеса за правилната диагноза и лечение.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *