температурни промени засягат здравето

Често се случва в края на лятото и началото на есента да излезем сутрин леко облечени и в края на деня да зъзнем от студ в очакване на градския транспорт на път за вкъщи. Внезапни температурни промени могат да настъпят по всяко време, но те са най-осезаеми през този период на годината. Рязкото застудяване може да предизвика алергии, настинки и понижаване на имунитета. Децата и възрастните хора усещат в по-голяма степен последиците от тези климатични аномалии.

Промените, които настъпват в нашето тяло

Когато градусите навън падат, тялото ни използва повече енергия, за да поддържа нормалната си телесна температура. В резултат на това усещаме по-често глад и чувстваме как капацитетът ни за отбрана е намален. Стоенето на закрито през по-голямата част от деня се превръща в друга заплаха: липсата на циркулация на въздуха улеснява предаването на вируси.

Последиците от това са увеличените опашки пред кабинетите на личните лекари. Хората, които вече са предразположени към респираторни проблеми като астма или бронхит, могат да влошат състоянието си. Когато термометрите се колебаят се обостря и алергичният ринит. Пациентите с анамнеза за сърдечни проблеми също трябва да удвоят вниманието си и да се обличат добре. Когато има рязка промяна в температурата, от гореща към студена, кръвното налягане се повишава и може да се появи хипертонична криза. При обратния сценарий, от студено към горещо, кръвта се сгъстява, артериите се свиват и налягането има тенденция да спадне

Най-често срещани здравословни проблеми в периода на настъпващата есен

Грип

Затворените помещения с голяма концентрация на хора са по-благоприятни за циркулацията на вируса на грипа.

Сърдечни проблеми

Сърдечно-съдовата система също се влияе от резки промени в температурата. Когато времето се затопли рязко, кръвта се сгъстява и кръвното налягане спада. Усилията, полагани от сърцето да изпомпва кръв се увеличават и хората със сърдечни проблеми са изложени на по-висок риск.

Пневмония

Ниските температури намаляват имунитета, тъй като тялото изразходва повече енергия за поддържане на жизнените си функции. Някои бактерии могат да се възползват от това и да причинят инфекции, които възпалят белите дробове и водят до пневмония. Децата и възрастните хора са в рисковата група.

Алергии

Причината за повечето респираторни алергии са праховите акари. Те се подслоняват на килими, възглавници, завеси и дрехи и се възползват от по-ниските температури. Когато времето навън застудее, хората обикновено отварят прозорците си по-рядко и занемаряват всекидневното почистване.

Как да предотвратим здравословни проблеми в резултат на рязката промяна на температурата?

  • Пийте много вода – В студените дни сме склонни да хидратираме с по-малка интензивност. Това е голяма грешка, особено ако времето е сухо. Дори и да не чувствате жажда, носете бутилка вода и отпивайте през деня. Плодовете и зеленчуците също помагат за хидратация.
  • Направете корекции на храненето – През зимата се нуждаем от повече енергия, за да поддържаме жизнените функции на организма. Поради това е необходимо да се направят известни корекции в храната. Храни, които ускоряват метаболизма и доставят повече калории са най-добрия избор. Просто внимавайте да не злоупотребявате с мазни меса.
  • Проветрявайте често помещенията – В студените дни нямаме никакво желание да отваряме прозорците и климатикът винаги остава включен. Поддържането на дома затворен предотвратява циркулацията на въздух, което благоприятства разпространението на вируси, гъбички и бактерии. Затова, колкото и да е неприятен студеният вятър, отворете прозорците няколко пъти на ден, за да обновите въздуха.
  • Избягвайте „термичен шок“ – Въздействието на температурните амплитуди върху тялото е незабавно. Ако се намирате в затоплено помещение, предпазете носа и устата си с блузата или шалчето си преди да излезете навън. Не чакайте да ви лъхне студения въздух преди да сте подготвени.
  • Почистете добре зимните дрехи – Когато температурите спаднат е време да свалите топлите дрехи от килера. След дълъг период без употреба носенето им може да причини алергии. Така че отделете това време, за да изперете дрехите си или да ги сложите да постоят на слънце, преди да ги използвате.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *