укрепване на имунитета с упражнения

Физическите упражнения са от съществено значение за подобряване на психическото и физическото здраве на всеки. Те подобряват функционалните възможности на организма, тялото има по-голям енергиен резерв, намалява ежедневния стрес и издържа повече на физическо изтощение.

Упражненията помагат за укрепване на имунитета

Физическите упражнения не са ваксини за каквато и да е болест. Въпреки това, тялото в добро физическо състояние винаги ще реагира по-бързо и ефективно срещу всяко инфекциозно състояние.

Практикуването на спорт допринася за повишаване на защитата на имунните клетки, тъй като насърчава намаляването на стреса. Това помага на тялото да стане по-силно и по-малко вероятно да бъде засегнато от болести.

Когато се движите, пулсът ви се увеличава. Това кара имунните клетки да оставят своите точки на изчакване като далак и бели дробове и да циркулират през тялото, готови и подготвени да унищожат нахлуващите вируси.

Как физическата активност подобрява имунитета

Физическата активност подобрява общото функциониране на тялото. Упражненията подобряват кардиореспираторното съпротивление и притока на кръв. Това прави тялото по-силно и по-малко уязвимо към болести.

Физическата активност подобрява имунния отговор и го прави по-бърз и по-ефективен, увеличавайки съпротивлението.

Упражнения от 30 до 60 минути на ден са достатъчни, за да увеличите имунния си отговор.

Защо е важно да спортувате?

Упражненията намаляват напрежението и стреса, чрез едночасова тренировка дневно се постига:

 • Балансиран сън;
 • Контрол над теглото;
 • Намалява се стреса и безпокойството;
 • Повишава се настроението;
 • Подобрява се физическата кондиция;
 • Поддържа се кожата здрава.

Спортът помага за добро психично здраве

При физически упражнения се наблюдава увеличаване на когнитивния капацитет и намаляване на нивата на стрес и тревожност. Упражненията освобождават ендорфини, известни като хормон на щастието в мозъка.

Освен това при упражняване на физическа активност се отделя и хормонът серотонин, отговорен за доброто настроение и регулиране на съня. Всичко това има положително въздействие върху тревожността, депресията, паническия синдром и различни психични разстройства.

Болести, причинени от липса на физическа активност

Заседналият начин на живот може да бъде толкова рисков фактор за сърцето, колкото хипертонията и тютюнопушенето.

Липсата на физическа активност, съчетана с лоша диета, е причина за половината ​​от броя на смъртните случаи от инфаркт. Ето някои заболявания, които обездвижването може да причини:

 • Диабет;
 • Затлъстяване;
 • Високо кръвно налягане;
 • Мускулна атрофия;
 • Нарушения на съня;
 • Сърдечни заболявания;
 • Проблеми със ставите.

3 физически дейности у дома за укрепване на имунитета

1 Планк

планк

Упражненията със собствено тегло са едни от най-ефективните, лесни и практични физически дейности, осъществими в домашни условия, чрез които се постигат значителни резултати за сравнително кратък период. Коремната мускултура осигурява опората на целия гръб и редовното практикуване на планк е един отличен начин за укрепването и.

2 Повдигане на тазобедрената става от легнало положение

Повдигане на тазобедрената става от легнало положение

Упражнението има за цел активиране на тазовата област и седалището, което насърчава подобряването на съпротивлението на тялото и помага за стабилизиране на тазобедрената става.

3 Клякания

Клякания

Клекът е просто упражнение, което не изисква много подготовка за изпълнение, просто дръжте краката си раздалечени, изпънете ръце пред тялото и клякайте, докато бедрата ви са успоредни на пода. Освен за укрепване мускулите на бедрата, това упражнение работи и за коремните мускули, подобрява стойката и укрепва гърба.

Не прекалявайте с упражненията

Няма смисъл да практикувате физически дейности у дома за укрепване на имунитета без никакъв контрол.

Човешкото тяло не е проектирано да прави упражнения с висока интензивност в продължение на много часове, тъй като тялото консумира гликоген (въглехидратен резерв) по време на активност и хормоните на стреса се освобождават.

И така, ако искате да започнете дейност за укрепване на имунната система у дома, съветът е да не прекалявате през първите дни, нали?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *