инфекция гърло

Болката в гърлото е дискомфорт, който може да има различен произход. В повечето случаи се свързва с инфекциозни заболявания, независимо дали са вирусни или бактериални, а понякога се появява поради възпаление. Лечението ще зависи от причината, пораждаща болката, така че методите за възстановяване от инфекция или възпаление на гърлото са различни.

Възпаление на гърлото и инфекция

Възпаление наблюдаваме, когато клетките / тъканите са във възпалителен процес, т.е. тялото реагира срещу нещо. Пример за травматично възпаление на гърлото имаме при прекомерна употреба или злоупотреба с гласа (например от силно викане или пеене). Инфекцията, от друга страна се поражда от някакъв вид микроорганизъм, който „атакува“ лигавицата и / или структурите на гърлото.

Хората, които често използват гласа си интензивно, са склонни към възпаления на гърлото. Болките, свързани с гласовите усилия, се дължат по-скоро на нараняване на гласните струни, отколкото на възпалителни процеси. Ниска влажност и замърсяване на въздуха, тютюнопушене, вдишването на химически изпарения и дори дишането през устата по време на сън също могат да причинят възпалено гърло.

Вирусните инфекции, които причиняват възпалено гърло, са свързани най-често със състояния като грип и настинка, както и ларингит, фарингит и тонзилит. Придружаващите симптоми, като треска, неразположение, кашлица, пресипналост, болки в тялото могат да показват наличие на обикновена алергична реакция или бактериална или вирусна инфекция.

Постоянно възпалено гърло може да е симптом на фарингит или ларингит, възпаления съответно на фарингеалната и ларингеалната лигавица, важни органи на дихателната система. Тонзилитът, който също причинява болка в гърлото е възпаление на сливиците, което обикновено възниква в резултат на вирусна или бактериална инфекция.

Друг проблем, който често причинява постоянна болка в гърлото е гастроезофагеалният рефлукс. При него част от стомашния сок се стича от стомаха обратно по хранопровода към областта на гърлото.

При чести и хронични болки в гърлото е важно да посетите лекар, който да прецени състоянието и да открие причината.

Особености на тонзилит и фарингит

Тонзилит и фарингит се считат за едни от най-честите заболявания на горните дихателни пътища, придружени с възпаление и болки в гърлото. И двете заболявания се развиват на фона на вирусни или бактериални инфекции и имат подобни симптоми, които без детайлна диагностика понякога се бъркат лесно с други заболявания. Въпреки че са сходни и често се споменават заедно, има някои разлики, които могат да ги разграничат.

Тонзилитът се характеризира с по-голяма болка при преглъщане, висока температура и общо неразположение. Фарингитът е с по-умерена болка, непродуктивна кашлица, съпроводени с чувство за сухота в гърлото и затруднено говорене, в повечето случаи без температура и може да прогресира до дисфония (отслабване на гласа, пресипналост).

Възпаленото гърло, причинено от тонзилит, в по-голямата част (80%) се причинява от вируси (аденовирус, риновирус и др.) или от бактерии. Повечето болки от фарингит, от друга страна, са провокирани от замърсен въздух, дим, прах, алергия, прекомерно сух въздух или гастроезофагеален рефлукс. В по-малка степен е инфекциозен, причинен и от вируси или бактерии.

Лечението на болките в гърлото трябва да бъде насочено към причината, която ги предизвиква. В случай на болка и възпаление в гърлото и устната кухина могат да се прилагат противовъзпалителни и локално анестетични медикаменти. При бактериалните инфекции лечението обикновено изисква антибиотици по преценка на Вашия лекар.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *