ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО деца

Нормално е детето да се разболява по-често, след като тръгне на детска градина или училище. Причината е, че изведнъж започва да се сблъсква с различни вируси и инфекции, които организмът му още не е свикнал да разпознава и да се бори с тях. Малките деца са по-възприемчиви към заболяванията именно поради все още не добре изградения си имунитет.

Ето защо контактите с външната среда трябва да започнат от най-ранна възраст и да не се създава у дома прекалено стерилна обстановка, което би могло да нанесе повече вреда, отколкото полза.

Възпалено гърло е състояние често срещано през цялото детство и в голяма част от случаите не е причина за притеснение от страна на родителите. Повечето пъти протича като част от обикновена настинка, не предизвиква проблеми и се подобрява без никакво лечение.

Понякога обаче възпалението на гърлото може да е признак на проблем, който се нуждае от медицинско лечение. Ето няколко примера:

СТРЕПТОКОКОВА ИНФЕКЦИЯ.

Тази инфекция, причинена от определен вид стрептококови бактерии, засяга хора от всички възрасти, но е най-разпространена при децата на възраст между 5 и 15 години . Заедно с възпалено гърло симптомите включват треска, главоболие, стомашно болка (понякога с повръщане) и подути лимфни възли в областта на шията. Всички тези симптоми могат да се наблюдават и при вирусна инфекция, така че единственият начин наистина да разберете дали е стрептокок е тест за стрептококи.

Превенцията от заразяване със стрептококова инфекция е успешна, ако се съблюдава пазенето на добра лична хигиена като измиването на ръцете и избягването на хранене или пиене със замърсени прибори и съдове, както и да не се контактува със заразено лице.

РЕТРОФАРИНГЕАЛЕН И ПАРАФАРИНГЕАЛЕН АБЦЕС.

Това са възпалителни заболявания, които се срещат предимно при бебета и малки деца. Обикновено се образуват гнойни огнища зад сливиците или в задната част на гърлото. Заболяването протича със зачервяване, подуване и тежки болки в гърлото, висока температура и скованост в областта на шията. Лечението трябва да започне незабавно и обикновено включва широкоспектърни антибиотици.

АФТОЗЕН СТОМАТИТ.

Причинява се от вируси и се разпространява изключително бързо, особено в детските колективи. Най-застрашени са децата между 1 и 3 години, които имат навика да слагат всичко в устата си. Инфекцията започва с висока температура, възможно е да се появи главоболие и повръщане.

Децата обикновено отказват да поемат храна, тъй като усещат болезненост в устната кухина. Към третия ден се появат характерните афти по небцето, лигавицата на венците и бузите. Започва обилно слюноотделяне, а дъхът променя миризмата си. Тези изменения влияят много негативно на малките деца – те стават раздразнителни, отказват да се хранят и да приемат течности, защото всеки контакт с афтата за тях е много болезнен.

Обикновено продължителността на инфекцията трае около седмица и единственото, което бихте могли да сторите е да ограничите разпространението и и да облекчите симптомите с подходящи медикаменти за болно гърло, под формата на спрей или разтвор за уста с обезболяващо, антисептично и противовъзпалително действие.

ЕТО НЯКОЛКО НАЧИНА ДА ОБЛЕКЧИТЕ СЪСТОЯНИЕТО НА ДЕТЕТО С ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО:

  • Давайте много течности и меки храни като пюрета. Ако детето отказва да яде, не го насилвайте, но то трябва да бъде хидратирано. При нужда давайте водата на малки глътки през кратък интервал от време;
  • Ако детето ви има рани в устата, избягвайте храни, които са солени, пикантни или кисели (като портокалов сок) или остри (като картофен чипс).
  • Използвайте овлажнител за въздух, за да не изсъхва гърлото при сън.

Не забравяйте, че най-сигурните начини за предпазване от вирусни заболявания са спазване на добра хигиена и поддържане на детския имунитет чрез разнообразно и балансирано хранене, осигуряване на постоянен режим на физическа активност и почивка и предпазване на детския организъм от стрес. Хранителни добавки във вид на желирани таблетки за смучене като Тантум® Натура могат да подпомогнат функциите на имунната система, когато тялото е подложено на голям стрес.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *