премахване на зъбна плака

Зъбната плака представлява меко, безцветно лепкаво вещество, което се натрупва върху зъбите и венците. Тя се състои основно от бактерии, които живеят в устната кухина и се хранят със захарите и нишестето от храната, която консумираме. При консумацията на тези хранителни вещества, бактериите произвеждат киселини, които могат да увредят емайла на зъбите и да доведат до кариеси.

Ако зъбната плака не се отстранява редовно чрез миене на зъбите и използване на конец за зъби, тя може да се втвърди и да се превърне в зъбен камък. Зъбният камък е по-труден за премахване и изисква професионално почистване от стоматолог.

зъбна плакаЗъбната плака също така може да доведе до възпаление на венците (гингивит) и по-сериозни заболявания на пародонта (пародонтит), които могат да причинят загуба на зъби, ако не бъдат лекувани своевременно. Затова е важно да се поддържа добра устна хигиена, включваща редовно четкане на зъбите, използване на конец за зъби и посещения при стоматолог.

Почистване на зъбната плака

Освен миенето на зъбите и използването на конец за зъби, има и други начини за премахване и предотвратяване на натрупването на зъбна плака:

 1. Използване на антисептични води за уста: Водите за уста с антисептични свойства могат да помогнат за унищожаване на бактериите в устната кухина и да предотвратят натрупването на плака.
 2. Дъвчене на дъвка без захар: Дъвките без захар стимулират производството на слюнка, която естествено почиства зъбите и намалява количеството на бактериите в устата.
 3. Избягване на храни и напитки с високо съдържание на захари и киселини: Захарите и киселините създават благоприятна среда за развитие на бактерии, които произвеждат плака. Ограничаването на консумацията на сладки и кисели храни и напитки може да намали риска от натрупване на плака.
 4. Консумиране на здравословни храни: Яденето на храни, богати на фибри, като плодове и зеленчуци, може да помогне за почистването на зъбите и стимулирането на производството на слюнка.
 5. Използване на електрическа четка за зъби: Електрическите четки за зъби често са по-ефективни при премахването на плака в сравнение с обикновените четки за зъби.
 6. Професионално почистване при стоматолог: Редовните посещения при стоматолог за професионално почистване на зъбите могат да помогнат за премахването на зъбната плака и зъбния камък, които не могат да бъдат отстранени с домашни методи.
 7. Правилна техника на миене на зъбите: Освен редовното миене на зъбите, е важно да се използва правилната техника. Това включва използване на четка с меки влакна, миене на зъбите за поне две минути два пъти на ден и почистване на всички повърхности на зъбите и езика.
 8. Консумация на зелени чайове: Зеленият чай съдържа полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на растежа на бактериите в устата.

Комбинирането на тези методи с редовно миене на зъбите и използване на конец за зъби може значително да намали риска от натрупване на зъбна плака и да подобри общото здраве на устната кухина.

Народни средства за премахване на зъбна плака

Тези народни рецепти и натурални продукти могат да допълнят традиционните методи за поддържане на устната хигиена. Важно е обаче да се консултирате със стоматолог преди да започнете да използвате някои от тях, особено ако имате чувствителни зъби или венци.

зъби без плака

 1. Изплакване с кокосово масло:
  • Метод: Вземете около една супена лъжица кокосово масло и го дръжте в устата за 15-20 минути. След това изплюйте маслото (не в мивката, защото може да се запуши) и изплакнете устата си с топла вода.
  • Ползи: Масленото дърпане с кокосово масло (това е терминът за процедурата) може да помогне за намаляване на бактериите в устата и да подобри здравето на венците.
 2. Изплакване със солена вода:
  • Метод: Разтворете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода и изплакнете устата си с разтвора за около 30 секунди. Повторете два пъти на ден.
  • Ползи: Солената вода има антисептични свойства и може да помогне за намаляване на възпалението и унищожаването на бактериите.
 3. Използване на сода бикарбонат:
  • Метод: Смесете малко сода бикарбонат с вода, за да образувате паста, и използвайте тази паста за миене на зъбите веднъж или два пъти седмично.
  • Ползи: Содата бикарбонат е мек абразив, който може да помогне за премахване на петна и натрупвания по зъбите, както и за неутрализиране на киселините в устата.
 4. Използване на ябълков оцет:
  • Метод: Разтворете малко ябълков оцет в чаша вода и изплакнете устата си за кратко. Изплакнете добре с чиста вода след това.
  • Ползи: Ябълковият оцет има антимикробни свойства, които могат да помогнат за намаляване на бактериите в устата. Важно е да не се прекалява с употребата, защото оцетът е кисел и може да увреди емайла.
 5. Консумация на хрупкави плодове и зеленчуци:
  • Примери: Ябълки, моркови, целина.
  • Ползи: Хрупкавите плодове и зеленчуци стимулират производството на слюнка и действат като естествен абразив, който помага за почистване на зъбите.
 6. Използване на карамфил:
  • Метод: Сдъвчете няколко карамфила или използвайте масло от карамфил, разредено в малко вода, като изплакнете устата си с течността.
  • Ползи: Карамфилът има антисептични и аналгетични свойства, които могат да помогнат за намаляване на бактериите и облекчаване на болката в устната кухина.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *