защо имаме торбички под очите - причини

Ах, торбичките под очите – тези непокорни спътници на съня, които се решават да ни посетят точно когато най-малко ги очакваме. Да, точно за тях говорим – малките, понякога не толкова миловидни „аксесоари“, които ни правят да изглеждаме като членове на тайно общество, посветено на нощните бдения пред екрана или в прегръдките на хроничната безсъница. Но защо решават да ни навестят, а понякога дори да се настанят трайно, ще разгледаме по-долу. А като бонус ви очакват трикове за прикриването им.

Защо се получават торбичките под очите

Торбичките под очите могат да се появят по различни причини, като обикновено са резултат от комбинация от фактори, свързани със здравето, начина на живот и генетични характеристики. Ето някои от основните причини за появата им:причини за торбички под очите

 1. Стареене – С напредването на възрастта, кожата губи своята еластичност и колаген, което води до отпускане на кожата под очите и образуването на торбички.
 2. Натрупване на течности – Задържането на вода в тъканите под очите може да доведе до подуване и образуване на торбички. Това може да бъде причинено от промени във времето, хормонални фактори или консумация на сол.
 3. Липса на сън – Недостатъчният сън и умората могат да доведат до появата на тъмни кръгове и торбички под очите.
 4. Алергии – Алергичните реакции могат да причинят възпаление и оток в областта под очите.
 5. Наследственост – Генетичните фактори също играят роля, и ако родителите ви имат торбички под очите, е по-вероятно и вие да имате.
 6. Начин на живот – Пушенето, консумацията на алкохол и дехидратацията могат да влошат състоянието на кожата под очите.
 7. Здравословни състояния – Някои здравословни проблеми, като проблеми с щитовидната жлеза, могат да допринесат за появата на торбички под очите.

жена, която има торбички под очитеВажно е да се отбележи, че в някои случаи, торбичките под очите могат да бъдат и следствие от естествените процеси в тялото и не винаги могат да бъдат напълно предотвратени. Въпреки това, поддържането на здравословен начин на живот, достатъчно сън, редуциране на консумацията на сол и алкохол, както и използването на подходящи козметични продукти могат да помогнат за намаляване на видимостта на торбичките под очите.

Как да прикрием торбичките под очите

Разбира се, всички искаме да премахнем торбичките си, но това не става за един ден, малко по-надолу ще разберете. И докато се опитвате да ги излекувате, то със сигурност е добре да ги прикриете временно. За прикриване на торбичките под очите може да се използват различни методи и козметични продукти, които помагат временно да се намали тяхната видимост. Ето някои съвети и техники:

 1. Хидратиращи и охлаждащи гелове – Използването на хидратиращи и охлаждащи гелове или серуми може да намали подуването под очите. Продукти съдържащи кофеин или витамин С са особено ефективни, тъй като стимулират кръвообращението и могат да намалят отока.
 2. Компреси – Прилагането на студени компреси или охладени чаени торбички (особено зелен чай) за няколко минути може да намали подуването и да освежи областта под очите.
 3. Коректор – Използването на коректор, който е с един нюанс по-светъл от естествения тон на вашата кожа, може ефективно да прикрие тъмните кръгове и торбичките под очите. Нанасяйте коректора с леки потупващи движения и го смесете добре.
 4. Пудра – След като приложите коректор, може да нанесете малко прозрачна пудра за да фиксирате коректора и да предотвратите неговото събиране в линиите под очите.
 5. Озаряващи продукти – Използването на озаряващи продукти или хайлайтери върху костта под окото може да отклони вниманието от торбичките, като създаде илюзия за по-светла и по-гладка кожа.
 6. Техники за гримиране – Прилагането на грим, като акцентиране на очите със спирала и очна линия, може да пренасочи вниманието от торбичките под очите към други части на лицето.
 7. Масаж и лимфен дренаж – Редовният масаж на областта около очите с помощта на специален ролер или просто с пръстите може да подобри кръвообращението и да намали подуването.масаж на очите против торбички

Важно е да се отбележи, че докато тези методи могат да помогнат за временно прикриване на торбичките под очите, подходящият сън, здравословният начин на живот и грижата за кожата са ключови за намаляване на тяхната появяване в дългосрочен план.

Премахване на торбичките под очите

Ако не сте успели да се справите с торбичките си с горните препоръки, то медицината е измислила варианти:

 • Лазерна терапия – Може да помогне за подобряване на текстурата на кожата и намаляване на видимостта на торбичките под очите.
 • Инжекции с филъри – Дермалните филъри могат да се използват за изглаждане на прехода между очната зона и горната част на бузата, като по този начин намаляват видимостта на торбичките.
 • Блефаропластика – Хирургична процедура за премахване на излишната кожа и мазнини от под очите, която предлага по-трайно решение за торбичките под очите.

Важно е да се консултирате с дерматолог или естетичен медик, преди да предприемете каквито и да било медицински процедури. 

Въпреки че са напълно естествени, те често са източник на недоволство за мнозина, тъй като могат да накарат човек да изглежда уморен дори когато не е. За щастие, има множество подходи за намаляване на тяхната видимост, вариращи от домашни средства и промени в начина на живот до козметични продукти и медицински процедури. Вземете нещата в свой ръце сега с нашите съвети!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *