Синдромът на пропускливите черва е медицинско състояние, което не бива да бъде подценявано. Научете какво представлява, какви са симптомите, за които да следите и потенциалните отражения върху здравето от екипа на vedrashop.bg.

Има и някои хранителни добавки, като Метабиотик Интеста, създадени да подкрепят здравето на храносмилателната система и имунитета. Разберете още за ползите от метабиотиците в следващите редове.

Синдром на пропускливите черва – значение и предпоставки за развитие

Това е състояние, при което интестиналната лигавица се характеризира с по-голяма пропускливост, което от своя страна може да доведе до проникване на бактерии и токсини в организма, което да доведе до възпалителни процеси в тялото.

Трудно е да се определят причините за възникване. Според специалистите в областта на гастроентерологията има някои фактори, които влияят:

  • продължителни възпаления – като СРДЧ и хронични чревни инфекции;
  • заболявания – диабет, ХИВ, ревматоиден артрит, болест на Крон и други;
  • хранителни алергии – средните и тежките хранителни алергии могат да повлияят на възпалението на чревния тракт, което да предизвика възникване на проблем с пропускливите черва;
  • нездравословно хранене – консумацията на преработени храни, липсата на важни вещества, като витамини, минерали, ненаситени мазнини и протеини, може да доведе до хронични проблеми в стомашно-чревния тракт и поява на хранителни разстройства. Вредните хранителни навици, водят до промяна в чревната микробиота, спад в имунната система и се отразява на цялостното здраве.

Прекомерната консумация на алкохол и тютюнопушенето са вредни навици, които могат да дадат отражение за възникването на синдрома.

Какви са симптомите и евентуалните последствия?

Някои от най-често срещаните симптоми при пропусклива интестиналната лигавица, са киселини, гастроезофагеален рефлукс, подуване на стомаха, редуване на диария и запек, проблеми с храносмилането. Наблюдава се още хронична умора, кожни проблеми, хронично главоболие и други.

Освен редицата неприятни състояния, може да доведе до усложнения, като диабет, артрит, астма, слаба имунна система и много други.

Как пробиотиците и метабиотиците помагат при пропускливи черва?

Пробиотиците подпомагат регулирането на Микробиома в стомашно-чревния тракт, като поддържат здравословните нива на полезните бактерии, които от своя страна регулират количеството на коменсланите микроорганизми. Така поддържате крехкия баланс в чревната екосистема и по този начин подпомагате естествената имунна защита, която да овладее проблемите, свързани не само с храносмилателната система, но и с целия организъм.

Метабиотиците, от друга страна, представляват биоактивни съединения, които имат за цел да поддържат нормалната функция на червата и да се борят с тяхната пропускливост, възникване на СРДЧ, дивертикулоза и други.

Както пробиотиците, така и метабиотиците, са подходящи за употреба след провеждане на антибиотична терапия.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *