лечение на гъбички на ноктите

С настъпването на зимата, дните на сандалите, джапанките и излежаването край басейна вече ни се виждат като далечен спомен. Въпреки това, студените месеци на годината предоставят чудесна възможност за започване на лечение на гъбички на ноктите.

Какво представлява онихомикозата (т.нар. гъбички на ноктите)?

Онихомикозата е гъбична инфекция, която причинява потъмняване, пожълтяване и чупливост на ноктите. Обикновено започва като малко обезцветено петно на нокътната плочка и може да се разпространи бързо по останалите нокти и кожата около тях, докато инфекцията прогресира.

Гъбичките на ноктите изискват лечение и упоритост при прилагането му. Без подходящо лечение, ноктите се удебеляват видимо, стават трудни за поддържане, изкривяват се, което причинява трудности при намирането на подходящи обувки, причиняват болка при ходене или спортуване.

Как става заразяването?

Дерматофитите (гъбични организми), които причиняват онихомикозата са често срещани на много места около нас. Някои фактори, които увеличават риска от заразяване с тях включват:

  • Напреднала възраст;
  • Професионално занимание със спорт;
  • Използване на обществени басейни и съблекални;
  • Определени медицински състояния, като диабет, ХИВ или имуносупресивна терапия;
  • Носенето на твърде стегнати обувки.

Как се диагностицира?

Онихомикозата се диагностицира след внимателен преглед от дерматолог. В зависимост от степента на инфекцията, може да се наложи да се вземе гъбична култура за изследване.

Как може да се предотврати заразяване?

Хигиена: Добрата хигиена на краката и редовния преглед на стъпалата са най-добрата защита срещу гъбички на ноктите. Гъбичките предпочитат тъмни и влажни места.

Обувки: Обувките трябва да са удобни и да не причиняват натиск в областта на ноктите. Микро-травмите на ноктите, причинени от тесни обувки, увеличават риска от гъбична инфекция. Важно е и редовно да дезинфектирате обувките. Трябва да се избягва носенето на един и същ чифт в продължение на няколко последователни дена. По този начин ще дадем достатъчно време на обувките да изсъхнат добре преди да ги обуем отново.

Правилно подрязване на ноктите: Ноктите трябва да се подрязват регулярно. Дългите нокти са по-податливи на травми и дразнене, предизвикано от обувките.

Чорапи: Носете чорапи, които поемат влагата и не оставят краката влажни през по-голяма част от времето.

Какви са възможните лечения?

  • Лечебен лак за нокти: става въпрос за терапия под формата на лечебен лак за нокти, с антимикотична съставка. Прилага се ежедневно директно върху засегнатия нокът. Лечението е продължително и затова е нужно търпение в борбата с гъбички по ноктите – то може да продължи между 6-12 месеца до израстването на здрав нокът. По време на прилагане на лечебен лак за нокти трябва стрикно да се избягва употребата на класически лак за нокти.
  • Перорални медикаменти: За някои пациенти медикаменти, които се приемат ежедневно през устата, са по-добър вариант. Назначаването им от лекар изисква прост кръвен тест, за да се гарантира, че пациентът няма проблеми с черния дроб. Оралната терапия обикновено трае около 3 месеца.
  • Лазерна терапия: Лечение включва до няколко манипулации в продължение на 3 месеца. Лазерът е безопасна, безболезнена и минимално инвазивна процедура, извършвана в лекарския кабинет.
  • Отстраняване на засегнатия нокът: Временно отстраняване на нокът на крака може да се наложи, за да се приложи лекарство директно върху нокътното легло. За нокти, които не са се поддали на други лечения и са хронично болезнени, трайното им премахване може да бъде добър вариант. Тази хирургична интервенция при пациентите, страдащи от гъбичната инфекция, предотвратява и израстването отново на деформиран нокът.

Кога трябва да посетите лекар?

Трябва да посетите дерматолог, когато забележите промяна в цвета, удебеляване или деформация на някой от ноктите на краката (или на ноктите на някой член от вашето домакинство). Колкото по-рано потърсите професионално лечение, толкова по-голям е шансът за трайно изчистване на ноктите от гъбички.

Имайте предвид, че ноктите на краката растат доста бавно и всички процедури се отразяват на новия нокът, докато той расте. Следователно, началото на лечението в тези студени зимни месеци ще доведе до подобряване вида на ноктите през лятото.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *